Campanya per allargar fins a 10 anys la garantia dels aparells de la llar


En un intent de conscienciar en contra del malbaratament, l'ong  Els Amics de la Terra a França, ha iniciat una campanya per demanar que la garantia dels estris i electrodomèstics de la llar s'allargui a 10 anys. Amb aquesta iniciativa, a més, es pressiona els fabricants perquè aquesta sigui una avantatge que jugui a favor de les seves vendes i intenta reviscolar el sector dels professionals que es dediquen a reparacions.

L'ong planteja que, nomé al país veí, més de 40 milions de productes s'espatllen cada any i no es reparen! Sovint és perquè el cost de la reparació és massa alt, o perquè els usuaris no tenen prous coneixements com per fer una reparació ells mateixos o bé perquè determinats aparells no són ja reparables. Tot plegat fa que s'acumulin les deixalles d'electrodomèstics i dispositius electrònics. En 10 anys, només a França s'han produït més d'un milió de tones de residus del sector. Alhora, el 50% dels tallers de reparació s'han vist obligats a tancar les seves portes ja que s'està perdent de manera progressiva la cultura de la reparació.
La campanya iniciada pels Amics de la Terra vol afrontar un problema global com és la vida exageradament curt de molts dels estris que tenim gairebé a totes les llars. Prova d'això, diuen, és que les vendes d'equips elèctrics i electrònics han crescut de manera important  a França durant el 2015. Una tònica que podríem assegurar que segueixen els nivells de consum en la resta de països desenvolupats. Una enquesta publicada per TNS Sofres, evidencia que una quarta part dels consumidors francesos consideren que aquests aparells haurien de durar tota la vida. Tot i així, el procés habitual és que tard o d'hora els aparells de consum s'espatllen. El consumidor sovint intenta triar l'opció que té una garantia més extensa,  tot i que això significa a vegades fins un 30% de plus en el preu de compra del producte!
Segons Amics de la Terra, la garantia de 10 anys seria encoratjar els fabricants a dissenyar productes més sòlids i reparables. Seria especialment valorable per a proporcionar un marc econòmic basat en una gran varietat de serveis, més enllà de la venda, incloure el valor de la compra local, la connexió dels usuaris que tenen en comú algun tipus de producte,  o el subministrament de peces de recanvi. A més d'estendre la vida de la garantia del producte a 10 anys també impulsaria el sector de la reparació, tan de baixa avui en dia.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article