França: Nou advertiment dels perills dels disruptors endocrins


Un col·lectiu francès de metges adverteix obertament sobre els perills dels disruptors endocrins ocults en moltes dels èstris i elements d'ús quotidia a la majoria de les llars. Els disruptors endocrins estan ocults tan a la paella de tefló que habitualment s'utilitza pels fregits, com en els cosmètics, en els aliments, i fins i tot en la pintura usada per pintar les parets de la llar. Una substància sota sospita que és la responsable de descomposicions del sistema hormonal. Des de França ens arriba ara l'alarma de més de 1.600 metges entre els que s'inclouen endocrinòlgegs, ginecòlegs i medicina general que han iniciat una campanya per advertir de la necessitat de control d'aquestes substàncies especialment en el període d'embaràs.

Des de la cuina fins al bany passant per al dormitori, molts dels aspectes de la nostra vida quotidiana es veuen afectats d'alguna manera per aquestes substàncies. L'any 2002, l'Organització Mundial de la Salut va definir el disruptor endocrí com "una substància [...] o barreja que altera / funció (s) del sistema endocrí [...] que causa un efecte perjudicial sobre la salut d'un individu, la seva progènie o subpoblacions ", el que confirma el seu perill per als éssers humans.
Als anys 90, la hipòtesi del perill dels disruptors endocrins per a la fauna i l'espècie humana es va confirmar a través d'estudis epidemiològics i toxicològics. Es va destacar els impactes negatius sobre l'embaràs (restricció del creixement intrauterí), trastorns reproductius masculins, alteracions de les funcions com el creixement, el desenvolupament, comportament o l'estat d'ànim. 
L'impacte negatiu sobre la salut d'alguns d'aquests disruptors endocrins són ja coneguts per gran part de la població: els ftalats o bisfenol A, els parabens, pesticides i PCB, o els retardants de flama (que incorporen la majoria dels nostres mobles i tapisseria).
Davant d'aquesta situació,  ONGs i diversos col·lectius ja s'estan mobilitzant. Ara, s'hi ha afegit un col·lectiu de més de 1600 metges francesos que han fet sonar l'alarma. Així han posat en marxa una campanya de prevenció durant el període d'embaràs. Una etapa especialment vulnerable segons els científics. Endocrinòlegs, ginecòlegs i metges de medicina general han impulsat una campanya a través de cartells i díptics explicatius que adverteix a les dones embarassades dels perills dels disruptors endocrins i ofereixen consells senzills per mantenir el màxim d'aquestes substàncies fora del seu entorn quotidià.
Algunes de les recomanacions es basen en l'ús d'envasos de vidre en lloc de plàstic i desterrar l'ús de les cassoles de tefló. Defensen una  alimentació ecològica basada en productes productes que no hagin estat tractats amb plaguicides ni químics, i deixar de banda l'ús d'insecticides i herbicides al jardí. De fet, s'està preparant a França una normativa que els prohibirà a partir de 2019.
El col·lectiu de metges també demana la integració dels programes d'educació contínua per als metges, que inclourà formació sobre els perills dels disruptors endocrins.



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article