Crida als consumidors perquè valorin la llet produïda a Catalunya


El sindicat agràri Unió de Pagesos fa una crida als ciutadans per tal que valorin l’alta qualitat de la llet que es produeix a Catalunya i el fet que sigui un producte de proximitat a l’hora de d’exercir el seu dret com a consumidors, i recorda la situació de greu crisi per la qual passen els ramaders, amb preus en origen sota costos de producció i que posa en perill la continuïtat de les explotacions. Per al sindicat, aquesta situació de crisi fins i tot pot deixar d’activar l’economia en l’àmbit rural i, en definitiva, l’equilibri per al país.

La unió de pagesos i ramaders considera que les dades de les administracions i part de la indústria que quantifiquen pèrdues en el consum de llet líquida a les llars a Catalunya i l’Estat (un 29% menys que fa 15 anys, segons el Ministeri), moltes vegades per justificar uns preus baixos pagats en origen, no demostren que aquesta davallada sigui real ja que el consum de productes làctics (iogurt,  formatge, etc) es manté, i suposa una part important de la despesa dels aliments que s’adquireixen. El consum de llet líquida i de derivats làctics representa el 12,13% de la despesa total d’aliments a les llars espanyoles, i el 17% si es compta en unitats de volum/pes, segons fonts del Ministeri d’Agricultura. La despesa en llet líquida va ser el 2015 a l’Estat de 2.323 milions d’euros i de quasi 5.794 milions d’euros en derivats làctics. A més, cal tenir en compte que Catalunya només produeix un 60% del total de la llet que consumeix, segons dades del mateix Ministeri.

En aquest context de crisi del sector, el sindicat denuncia la inacció de la Unió Europea davant de pràctiques de països comunitaris, que exporten els seus excedents làctics a Catalunya i a l’Estat a uns preus a vegades molt per sota costos de producció, i que per als ramaders comporta greus perjudicis per la competència deslleial que suposen aquestes accions.

L’augment de les importacions de productes làctics confirma la dura competència que suposa per a la producció i la indústria catalanes. A l’Estat espanyol, només la importació de formatges d’altres països de la Unió Europea (UE) s’ha incrementat un 8,2% entre el 2013 i el 2015. Pel que fa a la mantega, en el mateix període les importacions van augmentar un 28%, i les de la llet descremada en pols, un 24%, segons dades de l’Observatori de la Unió Europea.

El sindicat recorda que aquestes importacions comporten a vegades, tal com ha denunciat en reiterades ocasions, pràctiques il·legals, com la presumpta venda a pèrdues, per part de la gran distribució, i una competència deslleial amb la producció de la pagesia catalana. En aquest sentit, Unió de Pagesos també fa una crida a la indústria làctia ubicada a Catalunya i al sector comercial i de la distribució d’aliments per tal que tinguin en compte aquesta situació i facilitin als consumidors la informació necessària per poder reconèixer l’origen dels productes del país.

Per això, el sindicat insisteix, després de molts anys de reivindicar-ho a l’administració catalana, en la creació d’un segell o distintiu que certifiqui l’origen de la llet produïda a Catalunya. El Parlament Europeu dóna suport, en aquest sentit, a l’obligatorietat de l’etiquetatge sobre l’origen dels productes làctics (i càrnics) després que un estudi europeu hagi revelat que el 84% dels ciutadans de la Unió Europea volen conèixer on s’han produït els productes que consumeixen.

D’altra banda, entre el 1992 i el desembre del 2015 a Catalunya van plegar el 87% d’explotacions lleteres (3.756), i entre el gener del 2015 i el març del 2016 la pèrdua ha estat del 6,4% (39 explotacions).

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article