La ciutat d'Hamburg pren el lideratge en la gestió sostenible de la contractació pública


Hamburg, és la segona ciutat més gran d'Alemanya, amb 1,8 milions d'habitants, d'aquí la relevància d'haver pres aquesta opció. L'administració local s'ha fixat l'objectiu  d'esdevenir un model per a la gestió ambiental de les seves compres i de la seva contractació pública. Amb aquest motiu ha publicat la 'Guia per a la Compra Verda', un document de 130 pàgines on es detalla des del tipus de teixit dels uniformes municipals fins al articles d'higiene o els sistemes d'il·luminació més sostenibles.

La nova regulació que ha entrat en vigor a la ciutat del nord d'Alemanya, té com a document bàsic la 'Guia per a la Compra Verda' on es detallen les normes ambientals que s'han d'adoptar per tots els serveis que contracti la ciutat. Així, hi consten les pautes de contractació de sistemes d'enllumenat públic, articles d'higiene en els serveis públics, l'equipament informàtic, els patrons per als mitjans de transport, les teles dels uniformes dels treballadors municipals. I no només posa límits en aquestes contractacions, també posa fre a actituds massa ostentoses a l'hora de fer les contractacions que s'han de finançar amb els diners dels contribuents. 

La guia enumera una llista dels productes que cal evitar en les administracions per així donar exemple com: càpsules de cafè, ampolles, plats i coberts de plàstic d'un sol ús, ambientadors, productes clorats ...  També requeriments de l'administració pública a convidar a la reflexió davant del cost i l'impacte mediambiental en l'adquisició d'un producte, bé sigui, des del seu procés de producció fins a la seva eliminació.

La iniciativa s'ha guanyat un ampli consens, en part gràcies que també ha tingut present evitar una burocràcia excessiva.

Entre les accions destacables del projecte hi ha la substitució de la compra d'aigua mineral mitjançant la instal·lació de fonts d'aigua connectades a la xarxa. També ha previst l'adquisició d'una flota de bicicletes per als serveis municipals i el finançament de la subscripció al transport públic com una alternativa als cotxes d'empresa.

Aquestes mesures estan dissenyades per no generar costos addicionals a mig termini: Jan Dube, portaveu de la ciutat en temes mediambientals i energètics explica que la guia espera que els estalvis en energia i béns serveixin per compensar els costos addicionals d'algunes de les compres sostenibles.

A la llista de productes recomanats i prohibits que inclou la guia, s'hi afegirà més endavant un llistat de recomanacions a l'hora d'establir les condicions de fabricació dels productes.

Hamburg, a banda de ser una de les ciutats més poblades d'Alemanya, és també de les més riques.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article