Campanya de Greenpeace per demanar una roba lliure de tòxics


Al setembre de l'any passat Greenpeace va preguntar les principals marques outdoor si utilitzaven PFC per fabricar els seus productes. La majoria d'aquestes icones de mercat del tèxtil van haver d'admetre que sí, que ho feien, però segons l'organització ecologista, no va ser fàcil que esfecifiquessin quins productes eren. Després  de divereses accions l'entitat anuncia que ja té resultats. S'ha detectat PFC en gairebé tots els productes analitzats, només 4 van resultar estar nets d'aquestes substàncies.

La campanya que a principis d'any ha iniciat Greenpeace recull signatures per fer arribar a les marques líders de roba d'aventura i muntanya, com North Face i Mammut les queixes perquè estan utilitzant substàncies químiques perilloses en els seus processos de producció. La campanya adverteix que aquestes substàncies persisteixen en el medi durant centenars d'anys sense degradar-se. L'entitat ecologista assegura que hi ha alternatives  en el mercat per substituir aquestes substàncies.

Hi ha substàncies químiques que s'utilitzen en la fabricació de peces i materials de muntanya que les fan impermeables i amb les que es pot gaudir de la natura plogui, nevi o troni. Per aconseguir aquestes funcions però es paga un preu molt car. Les mateixes substàncies que les fan impermeables, són també una amenaça per a la nostra salut i el nostre medi ambient. Es tracta dels PFC (perfluororcarburos).

En la investigació feta per Greenpeace, en 18 articles van trobar altes concentracions dels PFC de cadena llarga més perillosos, tot i que la majoria de les marques van afirmar que ja havien deixat de utilitzar-los. També van trobar PFOA en alguns productes de The North Face i Mammut. Aquesta substància és un PFC de cadena llarga que la investigació científica vincula amb una sèrie d'efectes sobre la salut, inclòs el càncer.

Aquestes marques no estan actuant en conseqüència amb el seu discurs sobre l'estima i respecte de la naturalesa quan es tracta dels compostos químics que s'utilitzen en la fabricació dels seus productes.

Els PFC són compostos químics que no hi ha la natura, però una vegada que arriben al medi ambient, molts d'ells es degraden lentament i arriben a la cadena alimentària el que fa que aquesta contaminació, que es dispersa, es faci irreversible. S'han trobat en alguns dels llocs més remots del planeta, i s'ha detectat la seva presència en animals com dofins, al fetge d'óssos polars i fins i tot en la sang humana.

Més sobre la campanya

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article