Absorvalia, una proposta perquè cap infant es quedi sense piscina


Des de Tot Suma, la plataforma de finançament col·lectiu, descobrim el projecte Absorvalia, que vol comercialitzar productes adreçats a nens amb alguna discapacitat. En aquest cas es tracta d'oferir la possibilitat d'assistir a sessions de piscina a nens que tenen problemes d'incontinència, sobretat fecal, gràcies a la comercialització d'un banyador adaptat per aquests casos. 

Absorvalia, cap infant sense piscina

Absorvalia és un projecte sorgit arran d'una necessitat. Després de contactar amb la mare de dos nens amb discapacitat molt preocupada per no trobar productes adequats per la condició dels seus fills, Mireia Montolio, promotora del projecte, es va endinsar dins del món de l'educació especial i van col·laborar així en el desenvolupament del projecte.

El problema principal radica en que els infants que tenen incontinència, sobretot fecal, no poden participar en les sessions que es realitzen a la piscina per motius d’higiene. Els productes existents d’un sol ús, passen de les talles de nadons directament a la d’adult, fet pel qual els nens i nenes han de dur bolquers que els van grossos i se’ls inflen d’aigua en poca estona o bé, han de dur banyadors convencionals que no retenen la femta.

Coneixedores que per als infants i joves que tenen alguna discapacitat, sobretot si és física, un dels millors exercicis són aquells practicats a l’aigua, van posar fil a l'agulla al projecte.  L'experiència els constata que la dificultat que pot suposar entrar a la piscina, un cop a dins els seus moviments es tornen més fàcils sense necessitar massa força per a fer-los. Al contrari del que passa amb les persones no discapacitades, a qui els moviments a l’aigua se’ls fan pesats i densos, els discapacitats físics poden aprofitar aquest medi per gaudir de més llibertat de moviment, la qual cosa exercita la musculatura de la zona afectada.

El treball de recerca que s'ha allargat un any i mig, les ha portat a obtenir com a resultat un producte saludable (confortable), ecològic (reutilitzable) i econòmic (de llarga vida útil) que s’adapta a les necessitats d’aquests infants i joves. Es tracta d’una calceta que es pot utilitzar sola o sota un banyador, pensada per retenir la femta i part de l’orina, disponible per a totes les edats. Feta de teixit, és transpirable, es pot utilitzar i rentar tantes vegades com un banyador, i s’adapta perfectament al cos de l’usuari/a ja que disposa de botons ajustables. A més, és un producte de proximitat.

Per això tenen intenció de proporcionar una mostra d’aquest producte (4 talles diferents) a cadascuna de les 102 escoles d’educació especial que existeixen a Catalunya. Per a poder realitzar aquest projecte, cal comptabilitzar la producció de 408 banyadors Bolca-Bolca amb què es vol obsequiar a les escoles d’educació especial de Catalunya. També cal incloure el seu enviament, les comissions de projecte i banc i els impostos derivats. Per això s’ha marcat un objectiu de recaptació de 4.500€ a través de la plataforma Tot Suma. El termini per a fer aportacions al projecte acaba a a mitjans de novembre.

Mireia Montolio, és enginyera tèxtil, i acumula una experiència de més de dotze anys al sector tèxtil. Fa sis mesos va iniciar el vol amb el projecte Absorvalia. Ha dissenyat i produït (des de la comarca de la Selva) diversos productes tèxtils i reutilitzables destinats a pal.liar problemes d’incontinència.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article