La denúncia judicial col·lectiva exigeix identificar a tots els afectats per restituir cada import de 2€ que ha cobrat il·legalment des de març, que podrien sumar més de 16 milions de €
La denúncia aporta indicis que el banc va cobrar la doble comissió per alterar el mercat i captar clients de la competència a costa dels consumidors
Per ADICAE és imprescindible la devolució total, ja sigui per rescabalament dels danys i perjudicis o per enriquiment injust
L'Associació considera que la legalitat recolza l'exigència de responsabilitats per una pràctica abusiva ratificada com a tal amb el Reial Decret-Llei aprovat pel Govern
L'acció col·lectiva d'ADICAE podria reforçar la protecció del consumidor davant els abusos basats en fraus de petites quantitats a grans poblacions
La demanda d'ADICAE declara el caràcter abusiu del cobrament de la doble comissió i la pràctica contrària a la competència que constitueix, per la qual cosa considera imprescindible la devolució total, ja sigui per rescabalament dels danys i perjudicis o per enriquiment injust. Com a pas necessari per a la restitució, ADICAE demana la identificació de totes les targetes afectades per la doble comissió i la devolució "d'ofici" per part de Caixabank, sense necessitat que cada afectat reclami.
L'actuació de CaixaBank queda clarament prohibida pel Reial Decret-Llei aprovat divendres passat pel Govern, si bé la legislació en vigor durant el temps en què Caixabank va aplicar aquest cost il·legal, l'abundant jurisprudència ressenyada per ADICAE –com a resolucions sobre comissions bancàries del Banc d'Espanya- i les pròpies declaracions del governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, al Congrés dels Diputats a l'agost, fonamenten l'acció col·lectiva interposada per ADICAE.
Així mateix, l'entitat demandada vulnera la Llei 3/1991, de 10 de gener, de Competència Deslleial, en pretendre captar clients, tal com mostren les cartes que l'entitat ha enviat als consumidors que han reclamat a través del web d'ADICAE, en les que no mostra ni la bona fe ni la diligència professional exigides per la norma:
[...] "Li recordem que les nostres targetes operen a dèbit sense cap comissió en tota l'extensa xarxa de caixers automàtics del territori espanyol, amb més de 9.500 terminals, que són un referent en el sector financer." [...]
En aquesta comunicació, a més d'ignorar el seu argument oficial per justificar la doble comissió –recuperar la inversió de la renovació de la seva xarxa de caixers–, CaixaBank desvetlla el veritable sentit de la seva mesura: alterar el mercat i captar clients de la competència sobre la base del malestar que la pròpia entitat ha creat als no clients, però introduint una pràctica perjudicial per al conjunt dels consumidors.
Alguns elements claus
CaixaBank incorre en un flagrant "abús de dret" per aprofitar-se de la seva posició de domini al mercat (9.724 terminals) i la seva superioritat sobre el consumidor per cobrar-li una comissió que ha creat minvant els usos habituals del mercat. Així doncs, l'entitat ha limitat greument un dret bàsic del consumidor.
Segons el parer d'ADICAE, el banc vulnera diversos articles del Decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres Lleis complementàries (TRLDCU). Així, l'article 82 considera com a abusives "totes aquelles pràctiques no consentides expressament que, en contra de les exigències de la bona fe, causin, en perjudici del consumidor i usuari, un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts que es derivin del contracte".
També infringeix l'article 87.6 del TRLDCU, en imposar un pagament que no respon a serveis efectivament prestats o despeses, política prohibida de manera específica en matèria de comissions bancàries per la Circular 8/1990 del Banc d'Espanya, sobre transparència de les operacions i protecció de la clientela.
ADICAE recorda que l'advertència de la pantalla del caixer sobre el cost de la comissió respon a l'obligació legal del deure d'informació, però mai equival a un consentiment contractual. CaixaBank ha estat alterant de forma arbitrària i unilateral les condicions dels contractes de targeta dels usuaris i els seus bancs.
Aquesta associació denuncia que La Caixa ha trencat el principi legal de proporcionalitat, així com l'article 60 del TRLDCU, que en l'ús de mitjans de pagament prohibeix cobrar a l'usuari més del cost suportat per l'empresari. Òbviament, els 2 euros de la comissió de CaixaBank superen de llarg els cèntims que pot suposar-li cada retirada en concepte de manteniment del caixer. Aquest mateix abús va portar als bancs del Regne Unit a desterrar les comissions per retirada.
D'altra banda, ADICAE espera obrir el camí de la protecció al consumidor davant una modalitat de frau cada vegada més generalitzada entre bancs i grans companyies: defraudar petites quanties econòmiques a una gran quantitat de persones confiant en que no reclamaran de forma individual.
Amb aquesta demanda judicial de caràcter col·lectiu, ADICAE fa un pas més davant l'abús de CaixaBank, una batalla jurídica i de mobilització que va començar el passat mes de març, quan l'associació va interposar les primeres denúncies a l'entitat davant la Comissió Europea, el Banc d'Espanya i la CNMC.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari