EcoSí promou la lluita contra el malbaratament alimentari amb la campanya de prevenció ‘Som gent de profit’


La desena edició de la fira de la sostenibilitat EcoSí, que tindrà lloc del 12 al 14 de juny al Palau de Fires de Girona i que reuneix 124 expositors, promourà la lluita contra el malbaratament alimentari mitjançant la campanya ‘Som gent de profit’ . La iniciativa, que han emprès conjuntament l’Agència de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, s’adreça a tots els ciutadans que en alguna etapa de la producció, venda, consum o rebuig dels productes alimentaris volen canviar la seva actitud i hàbits per no malmetre i no llençar menjar comestible. A la mostra es podrà veure l’exposició itinerant i participar en uns tallers en els que s’explica l’origen del malbaratament i s’aporten dades i consells sobre com evitar-ho.

La fira obre les seves portes divendres 12, a les 4 de la tarda, i la inauguració oficial tindrà lloc una hora més tard, en un acte que inclou el lliurament dels Premis EcoSí 2015. Els principals punts d’interès del primer dia seran l’economia i el turisme sostenible, amb la presentació de projectes exemplars i innovadors en turisme sostenible, a 1/4 de 5 de la tarda, i les àgores pels reptes i oportunitats del turisme sostenible a Europa, a 1/4 de 6 de la tarda, i per la declaració regional local per al desenvolupament sostenible, a les 7 de la tarda, així com la gastronomia, la salut i el creixement personal, amb les ponències sobre ‘Estrès, alimentació i emocions, a càrrec de Montse Bradford, a 2/4 de 6 de la tarda, i ‘Cap a un canvi de paradigma en la medicina. La ment, la nostra gran aliada’, amb el doctor Francisco Barnosell, a 2/4 de 7 de la tarda.

Una fira sectoritzada

EcoSÍutat (un nou concepte de ciutat, smart city), EcoHàbitat (hàbitat sostenible, bioconstrucció i energies renovables), EcoTurisme (espais naturals, ecosistemes i turisme responsable), EcoEducació (l’escola, jocs i la família), EcoGastronomia (alimentació bio, restauració, productors i menjadors escolars) i EcoSalut (creixement personal, medicina i teràpies naturals) són els sis sectors en què s’estructura la desena edició de la fira EcoSí. Al seu entorn s’han programat tot un seguit de conferències, tallers i àgores que conformen un extens calendari tant per la jornada del 13 com la del 14 de juny.

Així, entre d’altres temes, dissabte es parlarà d’agricultura biodinàmica i cuina ecològica (gastronomia), la promoció del capital natural per al turisme sostenible (turisme), els reptes per construir una Catalunya sàvia (EcoSÍutat) i coaching, cuina sana i noves medicines per a nous temps (salut), amb la presència de l’economista i professor d’universitat Arcadi Oliveres, que intervindrà a l’àgora sobre l’economia al servei de les persones, a les 4 de la tarda, dins l’apartat d’economia sostenible, i de Christian Hiss, que dins de l’àgora de l’EcoSÍutat a l’EcoRegió donarà a conèixer l’experiència de Regionalwerte AG a la regió alemanya de Friburg, com a exemple per a la nova societat anònima EcoRegió Catalunya, que es constitueix divendres a EcoSí.

El programa de diumenge inclou la presentació de la Xarxa d’Economia Solidària, els reptes de la política municipal a l’àgora de l’EcoSÍutat o els de la creació d’ocupació (economia sostenible), la construcció d’una EcoSÍutat des de la ciutadania (hàbitat sostenible), invertir en salut com a energia renovable (salut), un taller destinat a pares i fills per aprendre a menjar plegats, d’una forma sana, conscient i sostenible (gastronomia) i una xerrada taller sobre la teràpia amb contes (educació), entre d’altres. La tercera i última jornada d’EcoSí comptarà amb la presència de Carme Ruscalleda, la cuinera espanyola amb més estrelles Michelín, que aportarà la visió de la cuina com a eina de creixement personal i la importància de la selecció de productes locals, a les 12 del migdia; Joan Melé, impulsor de la banca ètica, que intervindrà a l’àgora del capital com eina per a la transformació personal i social, a la 1 del migdia; Humberto Schwab, físic i filòsof especialitzat en mètodes d’aprenentatge, que conduirà l’àgora d’educació com a eina per a la construcció d’una EcoSÍutat, a les 5 de la tarda, i Antonio Malagón, llicenciat en Filosofia i Lletres, que oferirà la conferència ‘La pedagogia Waldorf, l’educació per la sostenibilitat. Reptes personals i socials’, a les 6 de la tarda.

Activitats per a totes les edats

La fira també se centra en els més petits amb l’Espai Nens, on els més menuts trobaran cada dia un punt de construcció sostenible amb terra, perquè descobreixin la terra i puguin crear i construir amb les diferents tècniques com tàpia, toves i pintures, entre d’altres; un espai de contacontes, i un altre de dinàmiques educatives i lúdiques per a nens amb materials naturals per fer construccions, jocs de fusta, teles i estructures per a la psicomotrocitat. A més, dissabte a la 1 del migdia hi serà l’Il·lusionista Xevi. El gironí, amb més de 50 anys d’experiència sobre els escenaris, acostarà la màgia de l’ecologia.

EcoSí promocionarà durant tres dies els elements clau de la sostenibilitat, en l’àmbit personal i professional, com la cooperació, la salut i el benestar. La fira es converteix en un punt de trobada entre productors, fabricants, distribuïdors de productes biològics, empreses d’energies renovables i bioconstrucció amb la intenció de donar a conèixer la importància dels productes naturals, els avantatges d’una alimentació sana, la necessitat de l’energia renovable, la cura que cal tenir vers el medi ambient, l’adquisició de compromisos davant el reciclatge i intentar millorar els hàbits dels assistents. L’objectiu de la mostra és impulsar la bioeconomia com a motor econòmic de la societat del futur, i difondre l’economia sostenible per apropar l’horitzó de les polítiques europees davant dels reptes de la sostenibilitat. EcoSí s’ha convertit en un punt de referència de la sostenibilitat a Girona i s’ha consolidat en els últims anys dins del circuit de fires ecològiques.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article