Submon i Acciónatura s’uneixen per fomentar la pesca sostenible


Durant aquest 2015, SUBMON i Acciónatura consolidaran l’establiment de la etiqueta #PeixDeCustòdia, en una primera fase pel litoral entre Blanes i Barcelona. La proposta preveu la creació d’eines divulgatives i d’utilitat, com per exemple un receptari i promouran un consum responsable de peix, compatible amb la supervivència d’espècies i ecosistemes marins protegits. El projecte cercarà la implicació activa del sector pesquer, les administracions locals, el sector turístic, el de la restauració, i la societat civil. Es desenvolupa amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

El 95 % de les poblacions comercials de peixos del Mediterrani es troben sobreexplotades i en perill, i la pressió pesquera es concentra en només una petita proporció de totes les especies de peixos que podem trobar en els nostres mars. De fet, de les més de 500 espècies comestibles no en trobem més d’un centenar a les llotges i, d’aquestes, l’usuari final no en coneix més de 10, com a norma general.

Amb el projecte #PeixDeCustòdia es pretén obtenir una etiqueta de qualitat que promocioni el consum de peix responsable, pescat de forma artesanal, amb arts compatibles amb la viabilitat d’altres espècies com els cetacis, i que disminueixi la pressió sobre especies comercials i l’ecosistema marí. Es vol incentivar el consum d’espècies poc conegudes, però igualment de gran valor culinari.

El projecte #PeixDeCustòdia s’integra dins del projecte de custòdia marina dels “Canyons del Maresme” on  SUBMON treballa des del 2009. Aquesta àrea marina es caracteritza pels seus valors ecològics, especialment els cetacis (dofins i balenes) i la presència d’altres ecosistemes protegits, com les praderies de posidònia. L’any 2013 es va voler donar un pas més en la conservació de l’àrea promocionant la comercialització del peix de la zona alhora que es potenciava un dels oficis tradicionals de l’àrea, la pesca. Per tal de dur a terme aquesta iniciativa, es va contactar amb uns pescadors d’Arenys de Mar que, organitzats com a distribuïdors, han subministrat el peix seguint els criteris que encaixen amb  l’etiqueta de #PeixDeCustòdia.

Durant aquest 2015, conjuntament amb Acciónatura, es consolidarà aquesta etiqueta. Acciónatura aporta al projecte la seva àmplia experiència i coneixement provinent d’una iniciativa similar duta a terme en relació al desenvolupament d’un segell de consum responsable de peix amb els restaurants de Sitges i de Barcelona, iniciativa que va ser reconeguda amb el premi ACCIÓ21 l’any 2008.

Es consolidarà i promocionarà la marca i el concepte #PeixDeCustòdia entre consumidors i  restauradors de nom, amb la creació d’un receptari, i la promoció d’un fons de conservació marina.

La plataforma de serveis ambientals SUBMON ja va crear i desenvolupar durant el 2013 la idea de fer una “cistella de peix” com les cistelles ecològiques de verdures, dins de l’àmbit del projecte de custòdia marina de “Canyons del Maresme”. Enguany es compta amb més de 100 famílies i s’han venut uns 1.000 kg de peix.

Acciónatura té com a missió la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat mitjançant la protecció, millora i restauració dels ecosistemes naturals, i la sensibilització i implicació de la societat. Treballant sobre els més diversos ecosistemes (boscos, estepes, zones humides, etc), ha desenvolupat l’àmbit de les àrees marines sobretot mitjançant un projecte d’esculls artificials al Garraf.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article