L’Associació Llibres Lliures de Catalunya tancarà a finals de gener si no troba finançament


L’Associació Llibres Lliures de Catalunya cessarà la seva activitat cultural i tancarà les portes de la llibreria del carrer Cantàbria, 72 de Barcelona si, d’aquí a l’última setmana del mes de gener, no assoleix el finançament econòmic necessari per tal de garantir la seva viabilitat.
Des de fa un any i mig, l’associació treballa amb l’objectiu de posar la cultura a l’abast de tothom amb independència del seu poder adquisitiu, una filosofia que ha pres forma a través de dues línies d’actuació. D’una banda, la llibreria situada al districte de Sant Martí, l’única de Barcelona i de Catalunya de la qual qualsevol persona pot endur-se els llibres que siguin del seu interès sense pagar-ne cap preu prèviament establert, sinó la quantitat que voluntàriament vulgui aportar. I de l’altra, el ventall d’activitats que organitza o en les que col·labora, com ara cursos, xerrades, clubs de lectura, presentacions de llibres, contacontes, espectacles infantils, participacions en fires i donacions de llibres a escoles i entitats.

Tot i ser una entitat cultural sense ànim de lucre i que tant els promotors de l’associació com totes les persones que atenen la llibreria o que organitzen activitats ho fan com a voluntaris, Llibres Lliures passa per un moment de gran dificultat econòmica que n’amenaça la continuïtat.
Les tres úniques vies de finançament de l’entitat –les donacions que deixen a la llibreria les persones que s’enduen llibres, els preus mínims per participar en algunes de les activitats i les aportacions dels socis, que abonen una quota anual de 15 euros- són insuficients per fer front a les despeses ineludibles: lloguer i manteniment del local, serveis bàsics i impostos.
L’equilibri econòmic que necessita Llibres Lliures per continuar duent a terme la seva tasca en bé de la difusió de la cultura podria ser viable de dues maneres: l’augment substancial dels diners que es recapten per les vies ja existents (l’increment del número de socis i el creixement de les aportacions presencials a la llibreria), o bé l’entrada de finançament extern en forma de mecenatge o patrocini.
L’entitat s’ha negat sempre a sol·licitar cap ajut a les entitats financeres, per qüestió de principis oposats, i lamenten que no han pogut accedir a les subvencions públiques, ja que les intencions del regidor del Districte de Sant Martí d’ajudar l’associació per la tasca social que du a terme no han passat mai de ser bones paraules.
L’Associació Llibres Lliures de Catalunya demana la col·laboració de totes aquelles persones, entitats, empreses o institucions que els vulguin ajudar a continuar duent a terme la seva tasca. Sense aquest ajut en forma de finançament econòmic abans del 31 de gener, l’activitat de Llibres Lliures cessarà, la llibreria de Cantàbria, 72 tancarà les seves portes i l’associació es disoldrà, amb la consegüent càrrega en forma de deute econòmic per a les persones que la van impulsar amb l’ànim de fer una tasca que, probablement, hauria de ser prioritària per a les administracions públiques.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article