Reivindiquen el reconeixement del sector apícola com a conservador de la biodiversitat


El sindicat Unió de Pagesos demana el reconeixement de la importància que té el sector apícola i el paper dels apicultors en la conservació de la biodiversitat i en la producció d’aliments, coincidint amb el Dia de l’Apicultor, que s'ha celebrat aquest diumenge 7 de desembre, festivitat de Sant Ambròs, patró dels apicultors. Per als apicultors professionals és important que el conjunt de la societat conegui el treball que desenvolupen, i que va més enllà de la producció de mel, pol·len o cera. En aquest sentit, destaquen la feina de les abelles, que suposen entre el 80 i el 90 per cent del total d’animals pol·linitzadors, a través de la pol·linització de les plantes del medi natural i dels cultius, el que contribueix a mantenir la biodiversitat dels ecosistemes i la producció agrària. El sindicat recorda que diversos centenars dels cultius del territori català, com pomes, cireres, ametlles, maduixes, melons, tomàquets o gira-sòls, depenen de la pol·linització.

Tot i això, Unió de Pagesos adverteix de les dificultats del sector de l’agricultura a causa de problemes sanitaris com la varroasi, la presència de la Vespa velutina, la presumpta toxicitat d’alguns plaguicides, la dificultat per instal·lar noves arnes, la pèrdua de la rendibilitat de les explotacions, les normatives que no tenen en compte les necessitats del sector o les retallades dels ajuts, a més de la pèrdua de la flora apícola pels incendis forestals, urbanisme o canvi climàtic. A Catalunya, el sector també pateix els estralls de l’abellerol, un ocell migratori amb una població molt elevada que s’alimenta de les abelles. En tractar-se d’una au protegida, per als productors l’única solució és esperar a que a mitjan setembre emigri cap a l’Àfrica. Per això, també demanen des de fa temps una solució a aquest problema.

Tots aquests factors poden implicar una disminució de la pol·linització, i per tant, dels conreus, el que comporta també greus repercussions econòmiques per a l’agricultura i la ramaderia. Per aquest motiu, el sindicat considera imprescindible desenvolupar la investigació i mesures per al control de la Vespa velutina, i que les administracions i la societat en general s’hi impliquin per poder gaudir dels productes de l’abella de la mel i del seu benefici sobre el medi ambient.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article