El Tribunal Constitucional suspèn el decret català sobre la probresa energètica

El decret català que prohibia tallar durant l'hivern els subministraments bàsics a les famílies que no poguessin fer-se càrrec de les despeses de llum, aigua i gas, ha quedat suspès aquesta setmana per part del Tribunal Constitucional, arran d'un recurs interposat pel govern espanyol.

El govern espanyol va presentar un recurs contra el decret en considerar que s'estava invadint competències estatals en matèria de regulació energètica i que, a més, amb el decret de la Generalitat s'estava discriminant positivament els consumidors catalans.  El TC ha admès a tràmit el recurs del govern de Maria Rajoy i, per tant, la llei del Codi de Consum de Catalunya, on estava inserit el decret, ha quedat suspesa.

Segons llegim a social.cat, durant l'any que el decret ha estat en vigor, 895 famílies han demanat d'acollir-s'hi, però la Generalitat ha tingut aquest tema pràcticament paralitzat des que va tenir lloc el Ple monogràfic de la pobresa, el març de 2014, malgrat que havia estat requerit pel Parlament per tal d'aprovar un nou decret abans del 30 de setembre.

La Generalitat, que fa mesos que preveia aquesta suspensió, ha proposat ara a aquestes famílies que quedin exemptes de pagar l'IVA de les factures. Segons l'estudi de l'Institut d'Estadística de Catalunya, un 11% de les llars catalanes, que representen un total de 300.000 famílies, tindran problemes aquest hivern per pagar les factures dels subministraments bàsics.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article