Una empresa d'Olot funciona un any sense subministrament extern d'energia


L'EspaiZero de l'empresa Wattia, d'Olot, és el primer d'Europa capaç de ser totalment autosuficient. Wattia Innova és en realitat la unió de dues empreses: iGetech Innova, centrada en l'eficiència energètica, i Analitzadors, d'assessorament energètic. Més de 10 anys d'experiència i moltes idees per ajudar tot tipus d'edificis i indústries a reduir la despesa d'energia.
L'EspaiZero, que és la seu corporativa de l'empresa, és doncs autosuficient des del punt de vista energètic, gràcies a l' ús d'energies renovables com la geotèrmia, l'energia solar i eòlica. L'empresa ha aconseguit fer funcionar durant tot un any el centre de treball sense recórrer a cap subministrament extern d'energia. A més, preveu acabar aquest 2014 amb una facturació cinc vegades superior a la de l'any passat, arribant als 1,75 milions d'euros.

Wattia Innova desenvolupa els sistemes necessaris per poder analitzar la despesa energètica de qualsevol edifici o indústria, de manera que puguem saber com i quan s'està gastant l'energia, i com la podem estalviar. Són productes molt senzills d'utilitzar,  que ens permeten saber perquè es gasta molt d'electricitat, de calefacció o de gasoil, per exemple. Un cop tenim aquesta avaluació, apliquem diversos sistemes per poder reduir el consum.

El producte estrella és l'Smart Lite. Es tracta d'una maleta que permet mesurar i registrar el consum no només d'un sol punt com fan altres productes similars, sinó fins a 24 punts al mateix temps. Això permet fer una auditoria en molt poc temps. El sistema incorpora un software obert que ajuda a agilitzar tots els càlculs. Tan és així que els permet fer una auditoria completa en només tres dies.

 De moment, la iniciativa està destinada a grans consumidors d'energia: fàbriques, hotels, centres d'ensenyament, etc. però no descarten que en breu termini de temps s'apliqui a edificis privats.

Un dels primers treballs que va realitzar l'empresa va ser a l'institut d'ensenyament secundari de la Garrotxa, a Olot. Es dóna el cas que gairebé la majoria de les persones ocupades en aquesta empresa són d'aquest institut. Pel que tal com explica Franc Comino, enginyer i soci fundador, en una entrevista a Sostenible, l'equip era coneixedor de primera mà d'un edifici en què havien patit fred i calor, amb zones que estaven a 16 graus i altres a 28, per un sistema de climatització que no funcionava bé. En aquest cas van proposar aplicar un sistema de control en què l'empresa feia el projecte i la implementació la feia un grup d'alumnes de l'assignatura de tecnologia.El projecte contemplava la incorporació d'un sistema per graduar la temperatura de cadascuna del centenar d'aules. A la pràctica, pocs canvis. Ara hi ha una sonda a cada aula per mesurar la temperatura, i un regulador a cada radiador. Els conserges o el director poden variar la temperatura i fer que tots els espais tinguin la necessària en cada moment.  El resultat és que ara l'edifici no malbarata energia, i la reducció del consum és del 55%. L'IES ha deixat d'emetre 90 tones de CO2 cada any i ha rebaixat la despesa en 40.000 euros de gasoil a l'any.

Segons Comino, l'acceleració del creixement de l'empresa va començar amb la posada en marxa de l'EspaiZero ja que, a partir d'aquest moment, va començar a créixer l'interès pel model i els serveis que ofereixen. Des de la companyia asseguren que han començat a treballar amb Gas Natural per desenvolupar un projecte energètic per reproduir el concepte de l'EspaiZero al centre d'Olot.

La companyia també té previst treballar en la millora del control i l'eficiència energètica d'unes 250 gasolineres de Repsol. L'empresa ha explicat que ha aconseguit fer funcionar l'EspaiZero durant aquest primer any amb un consum zero gràcies a les noves tecnologies, l'elecció de la temperatura ambiental o l'ús adequat dels aparells electrònics.

L'edifici utilitza bàsicament l'energia solar, eòlica i geotèrmica. Per a això van crear tres pous de 160 metres de profunditat d'on aprofiten la temperatura constant per escalfar el local a l'hivern i refredar a l'estiu.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article