La Comissió premia Ana Maiques, fundadora d'Starlab, amb seu a Barcelona


Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dones, la Comissió Europea ha anunciat les guanyadores de l'edició d'enguany del Premi a les Dones Innovadores. El tercer premi és per a Ana Maiques, CEO i fundadora de Starlab, una empresa de primera línia en els camps de la investigació i la innovació  ubicada a Barcelona. El primer i segon lloc són per a Saskia Biskup, d'Alemanya i Laura van't Veer, dels Països Baixos. El premi, obert a les dones que s'han beneficiat de programes de recerca i innovació europeus,  reconeix aquelles dones que han sabut combinar l'excel·lència científica amb la capacitat per als negocis i, sobretot, per crear empreses innovadores.

Les tres guanyadores rebran el premi de la mà del president de la Comissió, José Manuel Barroso, durant la cerimònia d'obertura de la Innovation Convention 2014, l'esdeveniment europeu més important dedicat a la innovació que tindrà lloc a Brussel·les els propers 10 i 11 de març. Segons Ana Maiques, "aquest tipus d'iniciatives són molt útils per donar a conèixer el treball de les dones en el camp de la investigació".

Les tres guanyadores van ser seleccionades per un grup d'experts entre un total de 67 candidatures. El primer premi s'endurà 100.000 euros, el segon 50.000 i el tercer 25.000. Tot i que la proporció d'investigadores a Europa està augmentant, encara és evident la subrepresentació de la dona en les disciplines científiques.

Segons les xifres de «She Figures», un informe publicat per la Comissió Europea, les dones només representen el 33% de la comunitat investigadora europea, un 20% de les catedràtiques i un 15,4% de les directores de centres d'educació superior. De la mateixa manera, les dones ocupen aproximadament un 30% dels llocs directius a la UE, però sovint han d'enfrontar-se a dificultats més grans que els homes a l'hora de posar en marxa empreses noves o accedir a finançament o formació.

Ana Maiques, directora executiva i fundadora de Starlab, una empresa de primera línia en el camp de la investigació i la innovació especialitzada en els camps de l'espai i la neurociència que té la seu a Barcelona. En el camp de l'espai, Starlab treballa estretament amb l'Agència Espacial Europea. Desenvolupa tecnologies per observar la terra des de l'espai que poden ser útils per conèixer, per exemple, la quantitat de neu a les muntanyes, la qualitat de l'aigua de les platges o el nivell d'humitat en diferents punts de la terra. Pel que fa a la neurociència, Starlab ha desenvolupat un casc que monitoritza l'activitat del cervell té aplicacions terapèutiques. Aquest darrer va ser un projecte desenvolupat en el si del 7è programa marc de recerca i innovació de la UE.

Ana Maiqués ha aconseguit que Starlab es converteixi en una empresa d'investigació d'avantguarda a Espanya; l'any 2010 va ser considerada una de les persones més influents del món empresarial amb menys de 40 anys.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article