Unió de Pagesos i organitzacions de consumidors contra les males pràctiques de la gran distribució


Unió de Pagesos i les organitzacions de consumidors Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació (CUS), i la Federació d’Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa de Catalunya (UNAE) han signat un conveni de col·laboració per aconseguir més control en les relacions comercials i evitar pràctiques il·legals que es puguin donar per part de la gran distribució. El conveni contempla tant la defensa dels drets dels consumidors al llarg de la cadena de comerç de productes agroalimentaris com la millora de la formació i la informació veraç dels consumidors en matèria d’alimentació.

Les entitats signants denuncien el fort control que exerceix l’oligopoli establert per un sector de l’agroindústria i la gran distribució a l’hora de determinar què es consumeix, a quin preu i en quines condicions d’elaboració, sense contemplar el benefici per al consumidor ni la millora de la qualitat del producte, sinó el benefici per a les empreses. Per això, les organitzacions signants del conveni demanen el compromís de les administracions per fer complir la normativa i evitar les pràctiques contràries als drets dels consumidors i els productors per part de les diferents baules de la cadena comercial.

Les entitats consideren que una altra manera de fer front a aquesta situació d’oligopoli per part de la gran distribució és fomentant els circuits curts de comercialització i, especialment, la venda directa de productes alimentaris, ja que els consumidors poden obtenir productes d’elevada qualitat a preus raonables, i els productors, un major valor afegit.

Tant Unió de Pagesos com les organitzacions de consumidors es comprometen a fomentar campanyes per al consum de productes catalans als centres d’ensenyament del país, i a exigir a les administracions que en les escoles, hospitals o universitats públiques, i en actes públics on es consumeixi algun producte agroalimentari, hi hagi presència de productes de Catalunya.

Quant al compromís per a una formació i informació veraç dels consumidors, el conveni recull, entre altres qüestions, que els signants col·laboraran per tal que l’alimentació s’inclogui en la formació reglada amb especial cura, o que treballaran perquè l’Agència Catalana de Consum creï un organisme regulador que eviti i persegueixi la publicitat enganyosa en el sector agroalimentari.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article