Els ambientòlegs reclamen una reforma energètica dirigida a una menor dependència de l'exterior


El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) defensa un model energètic basat en l’estalvi i l’eficiència. Denuncia que la reforma del sector elèctric que vol implantar el govern central, desincentiva les inversions en renovables, perpetua el dèficit de tarifa i incrementa el risc de pobresa energètica entre les famílies.

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya considera que la reforma del sector elèctric aprovada pel Govern espanyol el passat mes de juliol dóna pas a un model energètic que desincentiva les inversions en renovables, perjudica l’usuari i obstaculitza l'autoconsum. A més, la redacció i negociació d’aquesta reforma s’està fent de manera poc transparent, segons el COAMB, que reclama que temes tan estratègics se sotmetin a debat públic amb la participació de tots els agents implicats i s’aprovin amb un consens parlamentari.

El Col.legi d'Ambientòlegs considera que el model proposat prima les energies fòssils mitjançant pagaments per capacitat, incentius a la inversió i incentius a la disponibilitat, mentre que perpetua el dèficit de tarifa com un mal endèmic del nostre sistema elèctric. Alhora es rebaixen els peatges del terme energia i s’incrementen els peatges del terme potència (terme fix). Aquesta mesura va en contra totalment de les directives europees d’estalvi energètic i dels objectius de reducció per a l’any 2020. A més, en incrementar-se la part fixa de la factura, aquelles famílies més vulnerables tindran més dificultats per fer front a les factures d’electricitat i això incrementarà les situacions de pobresa energètica.

Des del COAMB es reclama una veritable reforma energètica que fomenti accions, tant des de la vessant de l'oferta com de la demanda, dirigides cap a una menor dependència energètica exterior, la disminució d'emissions derivades directament o indirecta de l'ús de l'energia, major estalvi i eficiència energètica i, en definitiva, cap a un escenari sostenible, que a més configuri un sistema on els usuaris d’energia en siguin actors actius. En aquest sentit, es defensa un model energètic basat en l’estalvi i l’eficiència energètica d’una banda, i en l’ús d’un mixt energètic, de l’altra.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article