La CE demana al regulador espanyol que modifiqui o retiri la proposta d'accés majorista a la banda ampla


La Comissió Europea ha demanat oficialment al regulador espanyol de telecomunicacions (CNMC) que retiri o modifiqui la seva proposta de tarifes regulades que l'operador dominant, Telefónica, pot aplicar a la resta d'operadors que vulguin fer servir la seva xarxa per comercialitzar serveis de banda ampla. La Comissió mostra preocupació perquè el model proposat per fixar tarifes pugui arribar a regular els preus  per damunt del 50% de rendibilitat.

La Comissió va advertir una primera vegada la CMT (antecessora de la actual CNMC) el mes de juny passat que el seu pla no era compatible amb la normativa sobre telecomunicacions de la UE, que podia ser perjudicial per a la competència i que en cap cas no constituïa un incentiu de les inversions en banda ampla d'alta velocitat. Concretament, la Comissió expressava la seva preocupació pel fet que el model que proposa el regulador espanyol per fixar les tarifes pugui arribar a regular els preus per damunt del 50 % dels nivells de rendibilitat. L'única tarifa regulada de la xarxa de fibra òptica de Telefónica és l'accés a la banda ampla i el regulador espanyol no té previst imposar-hi d'altres salvaguardes de la competència com ara normes més estrictes de no discriminació.

La Comissió ha dut a terme una investigació que ha durat tres mesos i n'ha conclòs que la mesura de la CNMC manca de transparència i inclou un element d'arbitrarietat perquè no s'ha pogut justificar en detall el nivell de tarifes establert. L'Organisme de Reguladors Europeus de Telecomunicacions (BEREC) està d'acord amb la majoria dels dubtes de la Comissió.

La Comissió exigeix que el regulador espanyol retiri o modifiqui la seva proposta per tal d'adequar-la a la normativa europea sobre telecomunicacions. Si no ho fa, la Comissió estudiarà les mesures jurídiques que calguin.

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Neelie Kroes, s'ha mostrat preocupada per l'estabilitat dels preus i la transparència dels mecanismes nacionals de fixació dels preus, ja que considera que són indispensables per crear unes condicions favorables a la competència i a la inversió en el sector de les telecomunicacions.

La normativa sobre telecomunicacions de la UE exigeix que els Estats membres promoguin la competència, protegeixin els interessos dels consumidors de la UE i fomentin el desenvolupament del mercat únic.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article