La Gran Tumakada va ser molt profitosa enguany


Esporus, centre de la conservació i al biodiversitat ha fet de les feines de conserva i preparació de les llavors de les tomaques una festa. La Gran Tomakada es va celebrar a finals d'agost amb èxit de participació. Els participants a la trobada van collir els tomàquets, els van seleccionar, en van treure la llavor per posar-la a fermentar i, amb la resta, van fer conserva.

Socis i sòcies d'Esporus es van trobar a la finca de Can Poc Oli per poder festejar la Gran Tumakada. Entre tots i totes van ajudar a recollir els tomàquets i treure'n la llavor per preservar-la per d'altres anys. La trobada va servir perquè ja estigui preparada per l'any vinent la llavor de tomàquet esquenaverd, de palosanto, de meta de cabra, de mata baixa, de pebrot, de rosa gran, de Montserrat i de pera gran. Una riquesa de varietats de tomaquet que es preserva gràcies a l'esforç dels membres d'aquesta associació que fa anys que treballa per promoure i facilitar el manteniment de la biodiversitat agrícola al camp i al plat.

A Esporus es realitzen tasques de revaloritzacio, divulgació i recerca de nous usos de varietats locals.

La producció de llavors es realitza en col·laboració amb l'Escola Agrària de Manresa del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya. Esporus és un projecte de l'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics.

Esporus treballa per la recuperació del cultiu i del consum de les varietats locals, la transferència del coneixement associat a aquestes varietats i el repartiment del material vegetal per assegurar-ne l’ús.

Per a la difusió utilitza diversos canals com l'organització de jornades de portes obertes (una cada estació de l’any), tallers pràctics, xerrades amb pagesos savis, subministrament de llavor i planter o tasts de varietats locals.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article