A la recerca dels additius tòxics


La majoria de productes consumim no indiquen la llista completa dels seus components . Molts d'ells contenen molècules tòxiques per a les persones. La revista francesa '60 millions de consommateurs', editada per l'Institut Nacional de Consum, publica aquest mes una guia d'alguns additius utilitzats en la composició de productes de consum diari que, segons  diversos estudis , són perjudicials per la salut. Tot i que els productes d'higiene i de bellesa estan subjectes a una estricta transparència de la reglamentació , la majoria dels fabricants de productes de cosmètica no mostren la llista completa dels seus components.

La revista publica un article titulat 'A la caça de les molècules tòxiques' en la que fa difusió d'una llista de meś de 100 productes quotidians que poden ser perjudicials per al cos. La majoria d'aquestes substàncies tenen com a finalitat la conservació  i poden produir al·lèrgies, eczemes o resistència als antibiòtics... Entre els elements destacats hi ha els parabens, unes substàncies químiques utilitzades en cosmètica i farmàcia, com a conservant o fungicida, es troben habitualment en cremes hidratants, xampús o gel per a afeitar. Segons la revista de l'INC francès, es creu que aquest component pot actuar com un disruptor endocrí, alterant el funcionament del sistema hormonal.
En la mateixa línia, el document assenyala que també hi ha en els dentifricis, desodorants  i xampús en particular, el triclosan , un element químic que s'utilitza com a conservant,  i que l'ús regular del qual pot augmentar la resistència a antibiòtics. Un altre dels components habituals és el fenoxietanol , que a més de trobar-se en cremes cutànies o protectors solars, també és present en tovalloletes humides per a nadons, d'aquest component n'assenyala que pot afectar la reproducció i el desenvolupament . La isotiazolinona, un conservant utilitzat en detergents i cremes, pintures o laques,  pot debilitar la flora de la pell i estimular al · lèrgies i eczemes .

Aquesta publicació ve precedida d'un article publicat a The Guardian abans de l'estiu , que ja va commocionar milers de consumidors en revelar ingredients presents en els aliments que consumim que no hauríem dit mai i que són ben lluny de les nostres apetències. L'article titulat "10 ingredients que s'amaguen en el nostre menjar ", entre d'altres,  parlava de la detecció d'un additiu fet d'extracte de bufeta de peix a la cervesa, d'un altre fet de secreció urinària de castors al gelat de vainilla , o de la tartrazina o E102 , un colorant groc sintètic que s'havia trobat en dolços o algunes begudes gasoses de taronja, un additiu fet amb quitrà d'hulla sospitós de causar el trastorn de dèficit d'atenció en nens.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article