L’observatori europeu d'ofertes de feina destaca l’augment de les oportunitats en la sanitat


L’últim observatori europeu d'ofertes de feina publicat per la Comissió Europea assenyala un clar augment de la demanda de professionals de la sanitat. Entre 2008 i 2012 l’ocupació a aquest sector va augmentar a la UE gairebé un 2% anual, com a resultat dels efectes combinats de l’envelliment de la població, els avanços de la tecnologia i dels tractaments, la demanda d’un servei de més qualitat i una major atenció a l’assistència preventiva. L’any 2012 es va contractar al sector gairebé un milió de persones.

No obstant això, l’observatori assenyala la disminució de la demanda global al mercat laboral de la UE: el quart trimestre de 2012 es va registrar un 6% menys d’ofertes de feina que el mateix trimestre de 2011. El nombre de persones contractades havia baixat a la majoria dels principals grups d’ocupacions i, per primera vegada des del segon trimestre de 2010, per als professionals científics i intel·lectuals (5%).

Després de la sanitat, les professions que van registrar més creixement del nombre de treballadors van ser la informàtica, la secretaria administrativa i especialitzada, la supervisió minera, manufacturera i de la construcció i l’ensenyament preescolar i primari.

El comissari d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la UE, László Andor, ha declarat que l’observatori europeu d’ofertes de feina ajuda les autoritats públiques a invertir en la formació que doni les aptituds adequades per evitar les carències. L'últim informe confirma que la sanitat és un dels sectors amb més potencial de creació d’ocupació d’Europa i que és urgent invertir-hi, subratlla Andor.

L’assistència personal dins els serveis de salut va ser la feina que més va créixer entre el quart trimestre de 2011 i el mateix trimestre de 2012. A més, entre les 25 professions amb més creixement n’hi ha altres tres del sector sanitari: infermers i llevadors, tècnics mèdics i farmacèutics i d’altres professionals associats a la salut com ara dentistes, farmacèutics i fisioterapeutes. A mitjà termini, els infermers i llevadors semblen tenir les millors perspectives d’ocupació.

L’informe destaca també que uns quants països es poden veure afectats per l’envelliment dels professionals del sector de la salut. Per exemple, més del 40% del personal sanitari de Bulgària i dels països bàltics té entre 50 i 64 anys, xifra ben per sobre la mitjana de la UE.

El creixement registrat al sector de la sanitat contrasta amb la caiguda general de les contractacions d’un 4% a la UE-27, assenyalada per l’observatori europeu d’ofertes de feina, entre el quart trimestre de 2011 i el mateix trimestre de 2012 a la majoria dels grups d’ocupació. Al mateix temps, la contractació de treballadors amb títol universitari va augmentar un 2%, però això el que pot indicar és un augment dels professionals que van acceptar una feina per sota les seves qualificacions.

Segons l’observatori europeu d’ofertes de feina, la sanitat dóna feina directa a gairebé un de cada deu treballadors de la UE, i aproximadament el 60% del personal sanitari de la UE-27 es concentra a Alemanya i el Regne Unit.

Segons l’Informe europeu de 2012 sobre les ofertes de feina i la contractació de la Comissió, les professions del sector de la salut estan entre les més demandades a Europa.

L’anàlisi de les principals tendències per a infermers i llevadors del Panorama de les aptituds a la UE indica que hi ha una combinació de factors d’aquest desequilibri: nombre insuficient d’infermers formats, demanda creixent d’infermers arreu del món, en general i per substituir-ne molts que s’acosten a l’edat de jubilació, alt grau de desgast, condicions salarials i laborals i disposició per assumir la feina físicament més dura.

L’observatori europeu d’ofertes de feina
és un butlletí trimestral publicat per la Direcció General d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la Comissió Europea. Forma part de la iniciativa emblemàtica “Agenda de noves aptituds i feines” de l’estratègia Europa 2020.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article