Grècia ja permet la venda de productes passats de data


'El consum preferent és un instrument de seguretat i màrqueting dels productors, però no significa en absolut que el producte no sigui bo o sigui perillós' així  s'explicava Yorgos Stergiou, Secretari d'Estat de Consum, quan ahir dilluns es va posar en marxa la nova directiva que permet la venda de productes que han traspassat la data de consum preferent als petits consumidors. La mesura no ha estat exempta de polèmica d'una banda seria una aproximació al que en aquests moments està intentant de regular Brussel.les per evitar el malbaratament de menjar que cada vegada abasta xifres més escandaloses, de l'altra, hi ha les cadenes de supermercats que mostren recel a aquestes pràctiques adduint el desprestigi de la seva pròpia marca.

La nova regulació que prepara la Comissió Europea sobre la informació de productes alimentaris, que entrarà en vigor el 13 de desembre de 2014, manté la diferència entre data de caducitat i consum preferent, però estableix que els productes amb data de caducitat s'han de considerar com a no segurs un cop passada la data assenyalada.

Amb l'aplicació d'aquesta normativa, s'ha obert una via que alhora destapa de quina manera s'ha estat jugant amb les dates per motius econòmics. Aquest és el temor que sosté José Angel Oliván, president de la Unió de Consumidors UCE, en unes declaracions que recull El País. Planteja que amb aquesta iniciativa, ara tindrem menjar per a pobres i per a rics i que, provablement, els que han comprat el menjar de primera categoria ja hauran pagat la segona perquè habitualment els supermercats ja inclouen les pèrdues que preveuen en el preu de venda.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article