La CE finança un projecte per l'autoabastiment d'energia d'un supermercat basc


Un supermercat d'Eroski serà pioner en autoabastir-se d' energia, sense necessitat de consum des de la xarxa elèctrica, una vegada es materialitzi el projecte iniciat el juliol passat i que tindrà una durada de tres anys . Entre d'altres el projecte preveu la generació d'energia elèctrica a partir d'una caldera de biomassa integrada.

El grup cooperatiu ha subratllat que l'objectiu principal és demostrar la viabilitat tècnica i econòmica de subministrar l'energia que necessita un supermercat de 2.000 metres quadrats amb fonts d'energia renovables . A més de la implantació de mesures d'estalvi energètic , està prevista la instal · lació d'un sistema capaç de subministrar les necessitats de fred, calor i electricitat a partir de biomassa .

El projecte està liderat per Eroski, Cener com a centre tecnològic especialitzat, Apina ( sistemes d'absorció ), Rank ( cicles de cogeneració ) i Girasolar ( calderes de biomassa ), a més del suport en la gestió de Zabala Innovation Consulting. Eroski compta ja amb un pla pilot per millorar l'eficiència energètica de les seves botigues, que es concreta en l'experiència desenvolupada en el supermercat de la localitat guipuscoana d'Oñati, en què ha posat en marxa una bateria de mesures i sistemes de reducció de consum energètic, amb l'objectiu d'emissió zero de CO2 i en el qual es redueix el consum energètic a un 65% respecte a un establiment tradicional .

En un supermercat tradicional aproximadament un 70% de l'energia és destinada a la producció de fred mitjançant compressors elèctrics. El projecte que ara s'inicia, anomenat Lifezerostore, desenvoluparà un sistema d'absorció d'amoníac capaç de subministrar el fred requerit per les càmeres refrigeradores d'emmagatzematge, les illes de congelat i els murals de sala de vendes, a més d'un cicle ORC ( Cicle Orgànic de Rankine ) que generarà energia elèctrica a partir de la calor d'una caldera de biomassa integrada .

Eroski ha explicat que tot aquest equipament serà instal · lat en un contenidor dissenyat amb aquesta finalitat, que s'ubicarà a l' exterior de l'edifici, assegurant d'aquesta manera la flexibilitat del sistema i la posterior extensió a futures instal · lacions. Lifezerostore compta amb un pressupost de 1.924.700 euros i tindrà una durada de tres anys. La proposta ha estat recolzada per la Comissió Europea i serà finalment cofinançada a través del programa LIFE - 2012 per a projectes innovadors en l'àrea de Medi Ambient .

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article