Les llavors no creixen prop de la radiació dels mòbils


Un grup d'estudiants daneses ha seguit un experiment científic, els resultats del qual han generat un enrenou important entre  la comunitat d'investigadors. Es tractava d'evidenciar els efectes de les radiacions de mòbil i wifi sobre les plantes. El seguiment es va fer sobre l'evolució d'unes llavors de créixens de jardí, durant 12 dies. El resultat va ser inquietant, les que eren col.locades en una cambra, prop del router, no van arribar a germinar.

Les alumnes de 9è de disseny havien de fer un treball que respongués a una pregunta derivada de l'observació. El focus d'atenció el van dedicar al telèfon mòbil i als efectes que produïa sobre la seva capacitat de rendiment i concentració a l'escola, si la nit abans havien dormit amb el telèfon mòbil prop del seu cap. Però aquesta direcció inicial del treball no es va poder seguir ja que el centre del que són alumnes, Hjallerup School de Dinamarca, no tenia l'equip ni els recursos bàsics per a fer l'experiment. Davant de l'inconvenient van decidir analitzar els efectes de la radiació sobre les plantes.

Les estudiants van col · locar sis safates plenes de Lepidium sativum, un tipus de créixens de jardí, en una cambra sense cap tipus de radiació, i sis safates de la llavor a un altre espai al costat de dos routers que, segons els càlculs de les joves, emetien el mateix tipus de radiació que un telèfon mòbil ordinari. Els resultats obtinguts mostraven com aquestes darreres llavors no havien nascut, després de 12 dies d'obseració, mesures, fotografies i comprobacions.

La prova realitzada per les joves va guanyar un concurs regional i també l'interès de la comunitat científica. Ara és el departament de neurociència de l'Institut Karolinska de Suècia, que s'ha proposat repetir l'experiment en un entorn científic professional controlat.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article