La CE obre una consulta a la recerca de solucions per evitar el malbaratament d'aliments


Europa llença gairebe 90 milions de tones d'aliments l'any. El malbaratament del menjar ha arribat a límits insostenibles, més si es té en compte els recursos necessaris per a la producció d'aquestes aliments. Davant de l'evidència que el sistema té mancances importants la CE ha convocat una consulta als seus ciutadans en la que es demana quines prioritats, i quins models de consum més sostenible es poden aplicar per tal d'eradicar el malbaratament d'aliments al que s'ha arribat i garantir un sistema alimentari eficient. La consulta és oberta fins a finals de setembre.

El comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik, assegurava en la presentació de la consulta que aquesta situació és inacceptable “tant moralment com econòmicament". Si es té en compte la quantitat de recursos necessaris per produir aquests 89 milions de tones que al final estem malbaratant, és evident que hi ha alguna cosa que no funciona, conclou.

Els aliments són una part important de la nostra identitat cultural i de l’economia, però cada vegada més estudis es plantegen la sostenibilitat a llarg termini de les tendències actuals de la producció i del consum. El sistema alimentari afecta considerablement al medi ambient, entre d’altres a través de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, l’ús del sòl i dels recursos hídrics, la contaminació, l’esgotament del fòsfor o els efectes del productes químics com ara herbicides i plaguicides.

Per això la Comissió Europea vol recollir opinions sobre el sistema europeu de producció i consum d’aliments. La consulta demana idees als interessats, els ciutadans, les empreses, les ONG i les autoritats públiques, sobre les mesures immediates que es podrien prendre per reduir el malbaratament d’aliments i, més en general, sobre la manera de garantir que el sistema faci un ús eficient dels recursos. Les idees comunicades serviran per a una comunicació sobre l’alimentació sostenible que es publicarà durant aquest any.

Es preguntarà als participants quines haurien de ser les prioritats, com es pot mesurar l’impacte de la producció alimentària, com fomentar cadenes de producció i distribució i models de consum més sostenibles, com evitar i reduir el rebuig d’aliments i quines són les polítiques més adients per abordar aquests reptes.

La consulta estarà oberta fins a l’1 d’octubre de 2013. La Comissió té previst presentar dins aquest any una comunicació sobre l’alimentació sostenible que reuneixi les idees i dediqui una atenció especial al problema del rebuig dels aliments i la manera de reduir-lo al llarg de la cadena alimentària.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article