El 12 de juliol finalitza el termini per demanar l'arbitratge de Consum en el cas de les preferents de Catalunya Banc


Els afectats per la contractació de preferents i deute subordinat de Catalunya Banc CX podran sol.licitar l'arbitratge de la Junta Arbitral de Consum de la Generalitat fins aquest divendres 12 de juliol.  De les darreres actualitzacions sobre demandes d'arbitratge a la JACC se'n desprèn que unes 10.500 han estat admeses a tràmit, de les quals 5.910 han estat notificades amb resultat favorable, i la resta queda pendent de resposta. En total, fins a la data, s'han retornat 122 milions d'euros. Segons dades que ens ha passat l'associació d'usuaris de banca Aicec-Adicae, el nombre d'afectats per preferents i deute subordinat de CX s'eleva a 43.468.

El rescat bancari espanyol va suposar un pacte entre UE i govern central en el que la major part del deute a retornar seria assumit, entre d'altres, pels titulars de participacions preferents de les diverses entitats financeres. D'aquesta manera el FROB ha establert canvis i quitances que els consumidors hauran d'assumir per tenir aquests productes i també pels titulars de deute subordinat perpetu.

En el cas dels clients de Catalunya Banc CX, aquesta mesura va suposar que el passat 5 de juliol es produís el canvi obligatori d'aquests productes per accions de  Catalunya Banc a un preu de 1,8116 euros, a les que s'aplicava una quitança prèvia. Segons adverteix Àlex Daudén, coordinador general d'Aicec-Adicae, aquestes accions només es podran 'vendre' al Fons de Garantia de Dipòsits amb una quitança afegida de 13'8%, és a dir, el preu per acció passa a ser de 1,55616 euros. És a dir, en el cas de les accions de Catalunya Banc a quitança final suposarà una disminució del capital invertit en aquests productes d'un 66,70%.  Daudén ens posa un exemple per aclarir tanta xifra: Si tenim 10.000 euros invertits en participacions preferents de Catalunya Banc, seria A, després d'aplicar la quitança imposada pel FROB, el client rebrà 3.862 euros, que seran el valor de les 2.131 accions que li correspondran. Si el client decideix vendre al Fons de Garantia de dipòsits, el preu es reduirà encara una mica més, ja que l'acció valdrà 1,55616 euros, per tant, quedaran en 3.330 euros. És a dir, la reducció del capital final serà del 66,70%.

Els consumidors interessats en fer reclamació per la recuperació de part d'aquesta quitança, poden acollir-se a l'arbitratge que ofereix la Junta Arbitral de Consum de Catalunya i tenen temps de sol.licitar-ho fins aquest divendres 12 de juliol. El tràmit el poden efectuar a través de la seva oficina bancària.

Tot i així, l'Agència Catalana del Consum informa els clients de Catalunya Caixa que hagin contractat "Participacions Preferents" i "Deute Subordinat" que Catalunya Caixa no està adherida al sistema arbitral de consum però hi ha el compromís amb l'Agència Catalana del Consum d'estudiar cas per cas per determinar els casos en que sí accepta l'arbitratge de consum tenint en compte les circumstàncies personals i la forma en què es va fer el contracte d'acord amb els criteris establerts.

Els afectats que no hagin demanat l'arbitratge podran sol·licitar-lo per reclamar la resta de l'import total de la seva inversió inicial en la seva oficina de CX fins al 12 de juliol de 2013.

Cal recordar que l'arbitratge és voluntari, per tant, no es pot obligar l'entitat a acceptar-lo. En cas de no acceptació de l'arbitratge per l'entitat, queda oberta la via judicial.

Les darreres actualitzacions del volum d'emissió de participacions preferents de Catalunya Banc, serie A, arriba fins als 300 milions d'euros i, de serie B, 180 milions.

Les mobilitzacions no fan vacances

Des d'AICEC-ADICAE es fan un seguit d'accions arreu de Catalunya, bé sigui xerrades informatives als afectats pels diferents productes tòxics bancaris, swaps, clàusules sòl, preferents... com crides a accions reivindicatives per part dels afectats/des. Avui dijous 11 de juliol a les 11h hi haurà una nova acció davant del Banc d'Espanya, i el proper 17 de Juliol, també a les 11h, l'entitat organitza una concentració davant la Ciutat de la Justícia (Gran Via de les Corts Catalanes, 111) contra la lentitud dels tribunals i en protesta per la nul·litat retroactiva de les clàusules sòl.

D'altra banda, l'Agència Catalana del Consum informa que el termini que tenen els afectats per les participacions preferents i deute subordinat de Bankia per acollir-se a l'arbitratge s'ha allargat ara fins al 15 de juliol.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article