Professionals del sector alerten que la majoria de certificacions energètiques d'habitatges poden acabar sent un mer tràmit burocràtic


Jordi Fabrellas, vicedegà del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Girona, ha explicat en roda de premsa com s'està aplicant la nova normativa, i com des dels col·legis professionals s'intenta evitar la degradació d'aquesta mesura

Després de la primera setmana de vigència del decret que obliga a disposar del certificat d'eficiència energètica per poder vendre o llogar un habitatge, la percepció és que s'estan fent els tràmits per complir amb l'expedient, allunyant-se de l'esperit de la norma que persegueix conscienciar els consumidors de la importància de l'estalvi energètic.

Citant dades de l'ICAEN, l'Institut Català d'Energia, Fabrellas ha explicat que en la primera setmana des de l'entrada en vigor a Catalunya s'han tramitat un miler d'expedients, dels quals tres quartes parts s'han elaborat amb dades estimades, és a dir partint de la informació tècnica i probablement sense haver fet la visita a l'habitatge avaluat. És justament el fet que la majoria de certificacions es puguin estar fent “a distància” que preocupa al CETIG.

El CETIG ha fet un esforç per formar els seus col·legiats, havent impartit cursos específics sobre eficiència energètica a més d'un centenar d'enginyers tècnics industrials gironins. Ara però probablement el mercat demana certificacions de forma ràpida i el més econòmica possible, fet que no en promou la qualitat i fa que siguin poc efectives des del punt de vista de l'eficiència energètica. El Col·legi ha fet un esforç per fer pedagogia entre els enginyers tècnics industrials certificadors per promoure les bones pràctiques. Per Fabrellas encara s'està a temps de fer un canvi de mentalitat i demanaria a l'administració que expliqués bé aquesta nova mesura. De fet la majoria d'agents implicats, propietaris i professionals del sector immobiliari, han percebut la certificació com una mesura recaptatòria, ja que es pot elaborar de forma molt mecànica i a més no obliga a millorar les mancances detectades. Cal recordar que l'esperit d'aquesta normativa és que els compradors puguin comparar l'eficiència energètica d'un habitatge abans d'adquirir-lo, de la mateixa manera que ja ho estan fent quan compren una nevera, i que a més els propietaris n'impulsin la rehabilitació energètica.

De les dades de la primera setmana també se n'extreu que la majoria de certificacions corresponen a pisos, i la mitjana de qualificacions correspon al nivell “E”, en una escala que va de la “A” a la “G”, on “A” és el més eficient i “G” els que menys. Del miler de certificacions registrades per l'ICAEN només una ha assolit el nivell “A” de màxima eficiència i un altre la “B”, malgrat que ambdós estan sent revisats per aquest Institut.

El CETIG està preparant una jornada monogràfica, que se celebrarà aquest estiu, per analitzar els primers mesos de l'entrada en vigor del certificat d'eficiència energètica d'edificis. La jornada hi participaran representants de l'administració, APIs, registradors, notaris, propietaris i certificadors i se centrarà en el marc reglamentari a Catalunya, eines i utilitats per realitzar la certificació energètica, la rehabilitació energètica, el registre de certificadors, i una taula rodona per parlar de futur.
---

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

LLUïsa RUIZ MONTSERRAT SANT CELONI
1.
Són els mateixos professionals que es dediquen a elaborar i tramitar els certificats d'eficiència energètica que s'han de concienciar primer de la feina que estan fent i llavors mentalitzar al propietari. Cal fer les coses bé, no des de la cadira del despatx, amb una bona recollida de dades i un bon estudi el certificat es pot convertir amb una eina per anar arreglant i modificant cap a bé la feina que es va fer malament en el seu dia; no ho combertim amb un tràmit recaptatori que no serveixi per a res més.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article