La CE preocupada per la negativa dels hospitals espanyols a reconèixer la Targeta Sanitària Europea


La Comissió Europea ha sol·licitat a l'estat espanyol informació referent a unes denúncies d'usuaris que lamenten com hospitals que presten assistència sanitària pública al país no reconeixen la Targeta Sanitària Europea (TSE). La CE considera que si es confirma el cas, l'estat espanyol estaria incomplint les obligacions imposades per la UE per les que cal proporcionar assistència sanitària d’urgència en la sanitat pública als visitants temporals d’altres Estats membres en les mateixes condicions que als ciutadans espanyols.

La Comissió ha demanat aquesta informació arran d’un nombre creixent de denúncies que ha rebut sobre els hospitals de la sanitat pública espanyols, principalment de zones turístiques, que es neguen a atendre els ciutadans amb la Targeta Sanitària Europea i en canvi els demanen una pòlissa d’assegurança de viatge i les dades de la targeta de crèdit. L’assistència sanitària pública acostuma a ser gratuïta a Espanya i la Targeta Sanitària Europea dóna dret al titular a ser atès en les mateixes condicions que els nacionals espanyols. Ara bé, en alguns casos, s’ha dit erròniament als ciutadans que la Targeta Sanitària Europea no es vàlida si tenen una assegurança de viatge. En d’altres casos, els pacients estaven convençuts que se’ls havia atès amb la Targeta Sanitària Europea però, més tard, han comprovat que el tractament s’havia cobrat a la companyia asseguradora.

El comportament d’aquests hospitals significa que als titulars de la Targeta Sanitària Europea se’ls denega l’assistència sanitària pública en les mateixes condicions que als ciutadans espanyols i només se’ls ofereix tractament privat. El cost molt més alt d’aquest tractament es cobra a les companyies asseguradores o, cada vegada més, directament als ciutadans.  El sector de les assegurances ha fet saber a la Comissió Europea que en la majoria dels casos no cobriran l’assistència sanitària privada.

La Comissió Europea està tractant aquest problema amb les autoritats espanyoles des de 2010. Les autoritats espanyoles han notificat a la Comissió que han adoptat mesures per resoldre’l. Però, tot i això, la Comissió segueix rebent denúncies sobre aquesta pràctica dels hospitals de la sanitat pública en zones turístiques.

La Targeta Sanitària Europea (TSE) certifica que el titular té dret a rebre assistència sanitària d’urgència durant una estada temporal a qualsevol país de la UE o a Suïssa, Liechtenstein, Noruega i Islàndia.  Aquest dret està garantit a totes les persones cobertes pel sistema sanitari públic d’aquests països. El titular de la Targeta Sanitària Europea té dret a rebre el tractament necessari a la sanitat pública del país on es trobi en les mateixes condicions i amb el mateix cost que els seus nacionals.

Quan els ciutadans necessiten assistència sanitària però no tenen la Targeta Sanitària Europea o no la duen en aquell moment, poden demanar un certificat provisional substitutori (CPS) a l’organisme de sanitat pertinent del seu país d’origen, que normalment se’ls pot enviar per fax o per correu electrònic. Aquest certificat demostra que tenen dret, en virtut de la legislació de la UE, a obtenir al país on es trobin la assistència sanitària necessària, i es pot fer servir de la mateixa manera que la Targeta Sanitària Europea. L’objectiu sempre és evitar que els ciutadans hagin de tornar al seu país abans que acabi l’estada prevista.

L’aplicació gratuïta sobre la Targeta Sanitària Europea per a telèfons intel·ligents es pot descarregar en tres sistemes operatius: iOS, Android i Windows 7 mobile. S’hi pot trobar informació de caràcter general sobre la Targeta, els números de telèfon d’urgències, els tractaments coberts i el seu cost, instruccions per demanar el reemborsament i a qui es pot contactar en cas de perdre la targeta.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article