El pa de pagès català entre les indicacions geogràfiques protegides de la UE


El  Pa de Pagès Català s’inclou en la categoria 2.4 de productes agrícoles o d’alimentació. La nova indicació geogràfica de la UE es descriu com un “pa tradicional, rodó, amb una crosta cruixent i una molla tendra amb forats grans, amassat sempre a mà. Es produeix de forma artesanal, amb fermentació lenta i cocció en forns de terra refractari". La descripció inclou d'altres característiques del pa, com ara olor, gust, textura i pes.

Aquesta denominació s’ha afegit a un llistat de més de 1.100 productes ja protegits per la legislació europea de protecció d’indicacions geogràfiques, denominacions d’origen i d’altres especialitats tradicionals.


 

Alguns detalls que especifica el document: 'La molla té alvèols grans i irregulars. És el mateix to de blanc com la farina utilitzada. La molla esponjosa és una característica clau del producte i és el resultat de la tècnica dels forners i d'una llarga experiència acumulada. L'escorça és gruixuda i cruixent, de color torrat marró, esquerdada i oberta durant la cocció'. Quant a les característiques organolèptiques assenyala que 'És un pa molt aromàtic i saborós, amb una certa acidesa que manté la sensació de frescor i una textura agradable durant 8-9 hores després de la cocció'.

La UE ha creat les indicacions geogràfiques protegides amb la intenció de fomentar la producció agrícola diversa, protegir els noms del producte d'un possible mal ús i de la imitació. I alhora, proporcionar als consumidors una informació sobre les característiques específiques dels productes que troben al mercat.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article