Un projecte d'eficiència energètica permet a un Institut d'Olot estalviar més de 35.000 euros l'any


La col·laboració entre l'IES La Garrotxa i el grup Wattia permet estalviar 35.000 euros i reduir 90 T de CO2 l'any. L'estalvi obtingut representa reduir fins a la meitat el cost de la calefacció i retallar en 350 euros cadascun dels dies que s'engega. El projecte, pioner a l'Estat, ha rebut el finançament del programa europeu MEET.

L'innovador sistema que regula l'ús de l'energia instal·lat a l'IES La Garrotxa des de fa un any ha permès a l'escola estalviar fins a 35.000 euros, un 50% del cost de la calefacció. “Estem entusiasmats amb els resultats del nou sistema perquè ha superat les expectatives inicials que eren d'un estalvi del 30%”, comenta Francesc Comino, director tècnic d'iGetech Innova, del grup Wattia, l'empresa que ha desenvolupat la part tècnica del projecte en què ha participat un grup d'alumnes de l'IES La Garrotxa, dirigits pel professor Antoni Moreno.

La iniciativa, avalada per un programa europeu i de la qual s'ha publicat recentment el web, té un important vessant pedagògic i busca promoure una cultura de l'energia on primi la conscienciació mediambiental. Segons l'informe fet públic aquesta setmana que ha estat elaborat amb les dades de consum de gasoil (70.000 euros l'any), l'estalvi obtingut, de 35.000 euros, representa reduir fins a la meitat el cost del funcionament de la calefacció i, a la pràctica, significa que l'escola retalla 350 euros pels aproximadament 100 dies que cal encendre la calefacció al centre. El sistema, que es gestiona i controla de manera remota, s'encarrega, a través d'uns sensors de temperatura, de mantenir les aules a 21 ºC de manera automatitzada deixant passar més o menys aigua calenta als radiadors. A banda de l'estalvi econòmic, també s'ha aconseguit una considerable reducció de l'impacte mediambiental, calculada en 90 tones de CO2 l'any.

Pel que fa al vessant pedagògic, s'han elaborat una sèrie de materials per tal de potenciar la conscienciació sobre la gestió eficient dels recursos energètics per a alumnes d'ESO, Batxillerat i Formació Professional i també s'han creat continguts per als cicles formatius de grau mig i superior d'Electricitat i Electrònica; i dos webs, http://www.escolaeficient.com i http://www.eficiencia.biz on s'explica tot el projecte i s'accedeix a temps real a la temperatura de cada part de l'edifici, com ha explicat Joan Pellicer, formador de l'Institut Ciències de l'Educació de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Universitat de Girona i un dels responsables de la part educativa del projecte. Per la seva banda, l'Ajuntament d'Olot també s'ha implicat en la iniciativa i en farà difusió a través del seu web i de l'Institut Municipal d'Educació.

Projecte de llarg recorregut

Que hagi estat l'IES La Garrotxa el lloc escollit per aplicar aquest sistema d'eficiència energètica no és cap casualitat. El centre porta més d'una dècada treballant en projectes de recerca sobre sistemes per optimitzar l'ús de l'energia i on han col·laborat nombrosos alumnes i professors. Finalment, el projecte MEET els va obrir les portes a fer-ne una aplicació pràctica. Al projecte, del qual ara en podem veure els resultats, s'hi han dedicat més de 20 treballs de recerca de Batxillerat i de síntesi de Formació Professional i 11 generacions d'alumnes hi han participat.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article