Queixes pel projecte de prospeccions sísmiques davant de la costa catalana


L ́empresa Seabird Exploration va sol·licitar a principis del 2012 permisos per realitzar una campanya sísmica al mar Mediterrani per a la recerca d’hidrocarburs (gas i petroli), aquests permisos han estat autoritzats pel ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí, i s’obre el període d’exposició pública de l’Estudi d’Impacte Ambiental (EIA). Ara les entitats ecologistes gironines s’han organitzat i es posicionen en contra dels possibles impactes ambientals del projecte denominat “Campanya sísmica en àrees lliures del Golf de Lleó, enfront de les costes de Catalunya i Balears”

El 22 de gener el BOP posava a informació pública l’estudi d’impacte ambiental del projecte denominat “Campanya sísmica en àrees lliures del Golf de Lleó, enfront de les costes de Catalunya i Balears”. IAEDEN, Projecte Ninam i l’ANG consideren que aquests estudis poden malmetre els
ecosistemes marins, i s’organitzen per fer un front comú que aturi qualsevol projecte que pugui malmetre la Costa Brava i catalana.

Projecte Ninam i l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ja van informar dels possibles impactes d’aquesta campanya, i van requerir que es fessin tots els tràmits ambientals necessaris per evitar qualsevol perjudici sobre la biodiversitat marina. Aquestes dues entitats, juntament amb IAEDEN, estan analitzant la documentació del projecte, i preparen un seguit d’accions amb altres entitats ecologistes per evitar que el seguit de campanyes que s’estan presentant puguin tirar endavant, i evitar així, els greus impactes ambientals que es poden donar a la Costa Brava i catalana.

Aquests estudis posen en perill els ecosistemes marins, especialment les poblacions de cetacis. En aquest sentit, són coneguts els danys acústics que es produeixen sobre els peixos, cefalòpodes, cetacis i coralls. Les entitats recorden que en aquesta àrea hi ha poblacions de cetacis de gran importància protegits per diferents Directives, com la Directiva Hàbitats, la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i la Llei de Protecció del Medi Marí. Així mateix, en els estudis inicials s’havien detectat errors i informació poc actualitzada sobre les poblacions d’aquest àmbit.

Aquest és el projecte més avançat  i  recorden les entitats que treballaran per evitar qualsevol projecte d’aquestes característiques a la Costa Brava. Les tres entitats presentaran comentaris a l’EIA i, si cal, demanaran el suport de la ciutadania per tirar endavant procediments judicials que els aturin.

Les entitats també tenen previst iniciar en breu una recollida de firmes en línia a través del portal change.org, l’objectiu és demostrar l’oposició davant d’aquests tipus de projectes de la ciutadania en general. Aquesta acció es coordina des de sis entitats ecologistes (Ecologistes en Acció, la IAEDEN- Institució Altempordanesa per la Defensa i Estudi de la Natura, Projecte NINAM, l’Associació de Naturalistes de Girona, el GEPEC-EdC i l’Associació per a la Defensa dels Drets dels Animals).

El col·lectiu ecologista És més que evident que cal avançar cap sistemes energètics sostenibles tot començant a treballar en una transició cap a un model on els recursos es destinin a les activitats essencials. La fi del petroli és cada dia més a prop i aquests projectes no donen una resposta real als reptes que tenim davant. Cal apostar per un canvi de sistema energètic basat en la reducció del consum i l’ús d’energies renovables.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article