Veïns del Baix Empordà contra el projecte d'una planta de tractament de residus perillosos


L’empresa Servitransfer té la intenció de construir, ampliant  la deixalleria actual,  una planta de tractament de residus perillosos, segons denuncia la plataforma SOS Empordanet. Una explotació altament contaminant i sorollosa que s'ubicaria prop dels boscos dels Clots de Sant Julià, del terme municipal de Forallac (Baix Empordà) una àrea on, pel seu atractiu històric i paisatgístic, s'hi desenvolupen fins ara petites activitats de turisme des de centres d'oci, vinculades a hípiques, cicloturisme, senderisme o cases rurals a les que la nova activitat industrial els afectaria greument.

La plataforma denuncia que el tractament dels residus perillosos pot generar molts impactes en el territori i la incineració de residus en general generà gasos tòxics i molt contaminants entre ells les dioxines i furans que són carcerífers i altres moltes substàncies (segons Greenpeace unes 5.000 de composició variada) de les quals es desconeix encara els efectes sobre la salut. Aquests gasos no només son perjudicials per la salut humana sinó que també passen a la cadena tròfica al contaminar els camps, pastures i boscos.

Els Clots de Sant Julià són unes pedreres en les que s'hi han fet troballes preromanes i romanes, es tracta d'una vintena de clots de grans dimensions, generats en extreure carreus de pedra sorrenca que s'especula que podrien haber servit per construir les muralles del poblat preromà d'Ullastret, Peretallada o la base de les Muralles de Girona.

SOS Empordanet,  assegura que una planta d'aquest tipus i d'aquesta mida en un petit territori generarà també moltes molèsties als pobles veïns, saturarà carreteres amb camions de gran tonatge, augmentarà el risc d'accidents amb mercaderies perilloses, i també la contaminaicó amb sorolls i pudors. L'entitat reclama que els residus tòxics i perillosos s'han d'evitar, "hi ha moltes tecnologies de substitució de productes i processos per a la prevenció i  allà on no es puguin evitar s'han de minimitzar i neutralitzar "in situ", i no camuflar-los en els boscos de l'Empordà cada vegada més malmesos, o en els polígons industrials de casa nostra al costat dels nostres habitatges i conreus".

El diumenge 13 de gener, hi ha prevista una xerrada sobre el valor històric de la zona, seguida d'una manifestació en contra de la macro-planta de tractament de residus. La concentració serà a les 12 del migdia davant de l'ajuntament de Forallac.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article