Centelles celebra la fira de la tòfona aquest cap de setmana


La “Fira de la tòfona” és l’única fira d’Osona,  dedicada a la tòfona, l’or negre que neix amagat als seus boscos. Es realitza des de ja fa cinc anys el cap de setmana abans de Nadal a Centelles. En aquesta edició la fira ha adquirit una projecció nacional i comptarà amb mostratge de zones productores de tòfona de Catalunya i d'altres zones de l'Estat.  D’aquesta manera els visitants podran adquirir diverses varietats de tòfona i aprendre a diferenciar-la. La mostra de parades s’amplia a d'altres sectors vinculats a la tòfona: formatges, embotits, melmelades, licors i altres productes trufats, així com centres productors d’espècies d’arbres que contenen el fong (micorrizades), ensinistrament de gossos, revistes especialitzades en bolets, etc.

El municipi ha apostat per recuperar la tradició de la tòfona realitzant la fira, que és un focus d’atracció i de demanda de tòfones, i que l’ha convertit en ambaixadora d’altres zones productores. Aquest any, la Fira de la tòfona, en la seva cinquena edició, es celebrarà els dies 22 (dissabte, des de les 9 del matí fins a les 8 de la tarda) i 23 (diumenge, des de les 9 del matí fins a les 2 del migdia) de desembre.  La data de celebració sempre coincideix amb les festes nadalenques, pel què la tòfona i els productes trufats es configuren com el complement ideal dels àpats nadalencs. 

Els visitants podran:

Participar en tallers de cuina nadalenca i amb tòfona, encapçalats per reconeguts professionals de la restauració. Simultàniament, hi haurà exposicions i es projectaran audiovisuals de documentals relacionats amb la cultura de la tòfona a Espanya.

Fer cates i maridatges conduïts per reconeguts cuiners i productors de tòfona, que emfatitzaran la qualitat dels productes. A més, amb l’inici de la Fira, varis establiments de Centelles oferiran un exquisit menú amb tòfona i amb la millor selecció de productes de la zona. Es tracta de la iniciativa “Menja tòfona a Centelles”, que es podrà gaudir en dissabte i diumenge fins el dia 26 de gener, en què es celebra el “Cau de Bruixes”.  Després es  pot fer fer una copeta de ratafia embruixada, elaborada  amb la recepta original de la persona guanyadora del concurs anual de ratafies que es fa al poble.

Comprar directament a productors i recol·lectors de tòfona i a d'altres productors agroalimentaris i artesanals.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article