Més de 100 organitzacions de la societat civil demanen a Brussel.les una política agrària més justa


Agricultors i consumidors, aliats per influir en decisions que afecten el 43% del pressupost comunitari. Més de 100 organitzacions de 19 països de la UE conflueixen a Brussel · les per una PAC més justa, de manera que recolzi les verdaderes empreses agrícoles, reinverteixi els diners públics en béns públics i contraresti l'especulació alimentària.

A més de l'alt patronat del president del Parlament Europeu Martin Schulz, participaran Dacian Ciolos, Comissari Europeu per a l'Agricultura i el Desenvolupament Rural, i Carlo Petrini, president de Slow Food, representants d'altres importants organitzacions de la societat civil europea compromeses en el debat sobre la reforma de la PAC, i els participants en la Good Food March, que tindran la possibilitat de participar en la discussió.

La PAC en aquest moment representa el capítol principal de despeses del pressupost comunitari: el 43% aproximat dels recursos totals, uns 55 milions d'euros l'any. No obstant això, aquestes inversions no sempre han produït efectes positius: el 80% de les contribucions europees es destina a només el 20% dels agricultors, i hem perdut de manera irrecuperable prop del 70% de la biodiversitat. S'estima que són 250 milions, és a dir, el 50% de la població europea, les persones amb sobrepès, mentre que 42 milions estan desnodrits per problemes vinculats a la pobresa. I a més, existeix el malbaratament: a Europa llencem 90 milions de tones de menjar l'any, és a dir, 180 kg per persona.

A Brussel · les es discuteix la destinació de la nostra alimentació i de la política agrícola fins a 2020. Per primera vegada en la història la reforma de la PAC ha de decidir conjuntament el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea. La nova implicació del Parlament ofereix a la societat civil l'oportunitat concreta de fer sentir la seva pròpia veu.

Carlo Petrini assenyalava en un comunicat sobre aquesta acció que 'Cal restituir a l'agricultura de la seva dignitat. Avui són només 11 milions de persones les emprades en l'agricultura, és a dir, menys del 5% de la població europea. I no obstant això es tracta d'afermar la seguretat alimentària de 27 països, assumpte que no pot ser deixat en mans d'unes quantes multinacionals'. Envia també un advertiment: 'És imperiós que la PAC canviï si volem que l'agricultura a Europa es converteixi en una perspectiva de vida desitjable per als joves, en un instrument de revitalització econòmica i social de les zones rurals, en un element de defensa del paisatge i de l'ambient'.

En la conferència del 19 de setembre intervindran també alguns participants a la Good Food March, una iniciativa d'ARC2020, European Coordination Via Campesina, European Milk Board, Friends of the Earth Europe, IFOAM EU Group, Meine Landwirtschaft, PAC2013 i Slow Food. En total més de 100 organitzacions de 19 països i milers de ciutadans, agricultors i joves que des de tota Europa arribaran a peu, amb bicicleta o amb tractor fins Brussel · les per donar suport a la causa d'una PAC més justa i sostenible. La part final d'aquesta marxa sobre dues rodes confluirà a Brussel · les des de diferents punts de la UE.

Stephanie Roth, Campaign Coordinator de ARC2020, defensa en la convocatòria la diversitat de la cultura enogastronòmica europea. Les persones que s'han d'aplegar a la capital europea volen fer palès un missatge clar i contundent a la classe política en un moment molt delicat per al futur de la política agrícola comuna 'Hem de restituir la democràcia en el si de la PAC' conclou Roth.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article