La gran banca espanyola segueix emetent productes tòxics


L'organització d'usuaris de banca i assegurances Aicec-Adicae denuncia un nou allau de productes tòxics emesos pels principals bancs estatals, en total diu, més de 165.000 milions d'euros en només tres mesos. L'entitat assenyala els productes com a 'molt perillosos per als estalvis dels consumidors'. Encapçalen el rànquing els 91.500 milions d'euros emesos en pagarés, seguits de cèdules territorials, cèdules hipotecàries, bons convertibles i simples, obligacions subordinades i accions ordinàries. En un comunicat, Aicec Adicae posa en evidència que  tots els 'grans' bancs espanyols han recorregut en els últims mesos a l'emissió d'aquest tipus de productes, cap dels quals està cobert pel Fons de Garantia de Dipòsits. Especialment destacables, segons Aicec Adicae, són les emissions realitzades per CaixaBank-que acumula gairebé 65.000 milions d'euros-i els 10.000 milions d'euros emesos en pagarés de Bankia, només unes setmanes abans que fos intervinguda pel FROB.

Aicec Adicae atribueix aquesta massiva emissió de productes tòxics a la necessitat de la banca de captar liquiditat i pel Reial Decret Llei que venia a 'penalitzar 'els' superdipòsits 'oferts per la Banca. Aquesta legislació, en vigor des del 4 de juliol de 2011, consisteix bàsicament en què les entitats que paguin per l'estalvi un TAE per sobre d'Euribor a 1, 6 o 12 mesos més 1 o 1'50%-depenent del termini-, haurien d'aportar un 0'3% del capital captat al Fons de Garantia de Dipòsits, que garanteix els primers 100.000 euros col · locats en dipòsits o comptes en cas de fallida d'una entitat. En el cas de les caixes d'estalvis la penalització ascendia al 0,5% del captat. Ara el Govern suprimirà aquesta penalització.

A més també cal afegir que aquests bancs han emès diversos milions de noves accions entre maig i l'última setmana d'agost. Concretament Banc Santander va emetre 275.674.587 noves accions, BBVA 116.954,284, i CaixaBank 233.000.000. Moltes d'elles fruit dels fraudulents canvis de participacions preferents per accions, amb el risc que comporta per als petits estalviadors ser atrapats ara en el joc de la Borsa ...

L'organització d'usuaris de banca lamenta que en temps de crisi la banca vulgui seguir guanyant. I vol fer-ho tractant de captar el màxim estalvi possible de les butxaques de tots els consumidors. D'aquesta manera els principals bancs que operen a l'Estat han tret tot el seu arsenal de productes tòxics al carrer, emetent-ne en els últims mesos un total de 165.502.275.800 euros. En aquest enllaç, Aicec Adicae detalla les emissions fetes per cadascun dels 25 principals bancs.

El president d'Adicae, Manuel Pardos, va presentar el passat 23 d'Agost a Barcelona una bateria de demandes civils contra, com a mínim, 25 entitats financeres espanyoles per la comercialització massiva i fraudulenta de productes tòxics d'estalvi camuflats com a falsos dipòsits. Entre aquests productes hi ha participacions preferents, deute subordinat o cèdules hipotecàries, amb els que la banca espanyola ha segrestat més de 37.000 milions d'euros. Una autèntica recapitalització a costa dels estalvis de més d'un milió de famílies, "víctimes d'aquest escandalós corralito" va concloure.

Adicae considera que els dirigents bancaris que han comès tot aquest tipus de fraus haurien de ser condemnats. Per això l'associació, a més d'aquestes demandes civils, ha presentat ja querelles penals contra els directius de Bankia i les caixes que la van formar i CAM-Sabadell, i prepara una altra querella criminal contra els dirigents de Caixa Catalunya, "com a acusació popular i particular per a tots aquells afectats que vulguin pressionar d'aquesta manera per a la recuperació dels seus estalvis ", va anunciar Manuel Pardos.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Anna Martí
1.

i què esperen per posar-hi fre. Vergonya de país!!!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article