Si no plou en els propers dies la collita d'oliva es podria reduir fins un 70% en moltes zones de Catalunya


El sindicat Unió de Pagesos calcula que si en els propers dies no plou, la collita d’oliva es podria perdre fins al 70% pel que fa a les varietats primerenques (sevillenca, morruda i farga) en moltes zones productores de Catalunya. Les comarques més afectades per la forta sequera acumulada són les de l’interior i, especialment, les del Baix Ebre i el Montsià.

Tot i que en general l’expectativa de la collita d’oliva per aquesta campanya era millor que la de l’anterior, la manca de pluges durant el passat mes d’agost ha modificat aquesta previsió, i ara la situació és crítica per a les oliveres de les zones de secà, majoritàries a Catalunya. Només el Baix Ebre i el Montsià produeixen el 50% de l’oli de la demarcació de Tarragona.

A més, molts arbres pateixen encara les conseqüències de la sequera severa de la campanya passada. Segons dades del departament d’Agricultura, la collita del 2011 es va tancar amb una davallada del 38% respecte a la del 2010 a les comarques de Tarragona, mentre a les Lleida la disminució va ser del 40%, amb quasi 26.000 tones menys. Cal tenir en compte, però, que la collita del 2010 va ser una de les millors dels darrers 15 anys.

Les expectatives de la collita d’oliva a la resta de l’Estat també s’estan reduint molt com a conseqüència de la sequera dels últims mesos i de les elevades temperatures registrades aquest estiu.

D’altra banda, en les últimes setmanes el preu mitjà de l’oli d’oliva verge extra en origen ha augmentat d’1,66 a 1,80 euros el quilo, segons dades del Ministeri d’Agricultura.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article