Penyora fiscal per la transparència


Representants del col.lectiu Ciutadania Activa van lliurar ahir una penyora fiscal a l'Agència Tributària Catalana en un acte reivindicatiu que reclamava al Govern transparència sobre les ajudes als bancs.

Sota el lema "Sense   saber   on   van   els   diners   pels   bancs,   no   podem   pagar!",   el col·lectiu Ciutadania Activa ha fet l'acte reivindicatiu a les oficines de l'Agència Tributària Catalana, del carrer Fontanella de Barcelona, l'ingrés del dipòsit de la penyora fiscal que varen fer al 2008-2009 en una banca ètica.

L'acció s'emmarca   dins   de   la   campanya Transparents.org. Aquesta va començar fa 3 anys, quan alguns dels seus membres decidiren no pagar una quantitat del IRPF en la declaració de la renda, i consignar-la com a penyora fiscal en una banca ètica. Consideren que aquesta és una manera de pressionar al govern català i als bancs perquè siguin transparents envers els ciutadans. Així, es va reclamar la necessitat que els ciutadans fossin informats d'on van els diners que es paguen a través dels impostos i que serveixen per donar ajudes públiques a bancs i caixes.

La Agencia Tributaria espanyola està reclamant a Feliu Madaula, un dels membres del col·lectiu, la penyora del 2009, amb un recàrrec del 10% i l'amenaça d'una sanció del 50%. Com a resposta, Ciutadania Activa l'acompanya a fer de nou l'ingrès, però a la Caixa de Dipòsits de l'Agència Tributària Catalana. Fet que, esperen, aturarà els recàrrecs mentre no es resolen els recursos.

L'acte pretén remarcar la capacitat ciutadana per decidir on destinar els diners que es paguen a l'Estat i reactivar la campanya per la transparència pública. La iniciativa comptà amb més de 300 signants, malgrat que no tots ha materialitzat la penyora fiscal.

El Col·lectiu destaca que actualment s'ha constatat que la manca de transparència és una de les causes profundes de la deriva del sistema financer i del govern, amb terribles conseqüències socials, polítiques i econòmiques.  A més, recorda que ara és l'època de la declaració fiscal i, per aquest motiu, el grup rellança la campanya amb força i convida la ciutadania a afegir-s'hi.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article