Denuncien el maltractament de tonyines per part d'empresaris tarragonins


Projecte NINAM, Associació Catalana per a la Biodiversitat Marina, Ecologistes en Acció de Catalunya i l'Associació de Naturalistes de Girona han denunciat conjuntament l'empresa Balfegó a la que acusen de voler fer del maltractament de la tonyina roja un atractiu turístic. L’empresa no en té prou amb capturar i engreixar aquesta espècie sobreexplotada, sinó que a partir de l'1 de maig ha posat en marxa una iniciativa que representarà un major estrès pels individus engabiats. L'empresa ofereix la possibilitat de realitzar el Tuna Tour que consisteix en una excursió en un catamarà a motor i que inclou la degustació de plats de tonyina roja, la visita a les gàbies-piscina i el bany en mig de les tonyines.

Aquesta activitat dins de les piscines d'engreix de les tonyines les sotmet, segons les organitzacions ecologistes, a un estrès afegit i els impedeix nedar. D'aquesta manera així poden engreixar-les més ràpid. Per si no n’hi hagués prou, el comunicat emès pels ecologistes avança que l’empresa organitza pròximament la Tuna Race Balfegó. Una cursa de natació entre les piscifactories de l'empresa i la platja de l'Alguer a L'Ametlla de Mar.

La tonyina roja és una espècie que assoleix la maduresa sexual als 8 anys i, si no se la captura, pot arribar a viure 15 anys. L'estat de la població de les diferents espècies de túnids va entrar en una fase crítica a finals dels anys 90, cosa que va fer saltar les alarmes arreu del món, sobretot pel que fa a la tonyina roja. Organismes com l'ICCAT van forçar als països membres a fixar quotes de pesca i a iniciar diferents treballs de recerca per a recuperar el que es temia com irrecuperable. En l’ última dècada, la recerca impulsada sobre la tonyina roja ha servit per conèixer l'estat de
sobreexplotació de la població a nivell mundial i dels diferents caladors. Però molts països continuen afirmant que avui en dia no hi ha prou dades per a saber si és una espècie amenaçada, i per tant susceptible de protecció.

Al Mar Mediterrani, l'empresa Balfegó és el major capturador de tonyina roja, a la saga amb les que exploten les almadraves de l'estret de Gibraltar i la flota japonesa. Balfegó és un imperi basat en la captura, engreix i exportació de tonyina roja del Mediterrani, amb seu a L'Ametlla de Mar. Aquesta empresa incorpora les últimes tecnologies al seus vaixells, per tal d'aconseguir capturar enormes quantitats de tonyines que posteriorment engreixarà en piscines controlades.  Segons denuncien les entitats ecologistes, el fet d’estar engabiades els dificulta greument la respiració arribant gairebé a l’asfíxia.

Més enllà del patiment d’aquests animals i del model industrial que no fa més que participar en la sobreexplotació pesquera, els ecologistes puntualitzen que les esmentades actuacions no s’ajusten adientment a la legislació vigent per a les instal·lacions d’aqüicultura que està regulada per la Llei  de pesca i acció marítimes, en la que s’esmena “Vetllar per l’explotació racional i responsable dels recursos marins, afavorir-ne el desenvolupament sostenible i adoptar les mesures necessàries per a protegir i regenerar aquests recursos i llur ecosistema...”

Així doncs, el Projecte NINAM, Associació Catalana per a la Biodiversitat Marina, Ecologistes en Acció de Catalunya i l'Associació de Naturalistes de Girona denuncien les activitats de natació amb tonyines, 'més pròpies d’espectacles de fira que d’empreses que s’autoproclamen “sostenibles”, i insten a les autoritats per a que prenguin mesures a l’empara de lleis vigents.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article