Consulta europea sobre 'l'Internet de les coses' i el respecte de la privadesa


La "Internet de les coses" (IC) representa un futur en què els objectes quotidians, com ara els telèfons, els automòbils, els electrodomèstics, la roba i fins i tot els aliments, estaran connectats a Internet a través de microprocessadors intel·ligents i podran recollir i transmetre informació. La Comissió Europea vol determinar quin marc és necessita per fer realitat els beneficis econòmics i socials potencials de la IC, i perquè asseguri, alhora, un grau adequat de control dels dispositius de recollida, tractament i emmagatzematge de la informació. Es tracta d'informació com ara els hàbits dels usuaris, el seu lloc d'ubicació i les seves preferències. La Comissió vol garantir el respecte dels drets de les persones i, per això, inicia una consulta pública a la que es podrà respondre fins al 12 de juliol de 2012.


Actualment, el ciutadà mitjà disposa d'un mínim de dos objectes connectats a Internet, xifra que es preveu que sigui de set l'any 2015. Això suposa, a escala mundial, 25.000 milions de dispositius de connexió sense fils. El 2020 aquesta xifra podria duplicar-se, situant-se al voltant dels 50.000 milions. Això significa un possible futur en el qual molts objectes quotidians estaran connectats. Per exemple, si un professor universitari anul·lés una classe a primera hora del matí a causa d'una malaltia, els despertadors i les cafeteres dels estudiants es podrien reprogramar automàticament i els permetria dormir una hora més. O bé, si una persona gran s'oblidés de prendre un medicament imprescindible, podria enviar un missatge d'avís a un familiar proper o, fins i tot, a un servei d'urgències local, de manera que algú pogués anar a comprovar si tot està en ordre.

Neelie Kroes, vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de l'Agenda Digital, ha manifestat que "la "Internet de les coses", que dota els objectes quotidians d'intel·ligència, és el proper gran pas endavant. L'"Internet de les coses" ha de ser al servei dels nostres objectius econòmics i socials, però també ha de preservar, alhora, la seguretat i el respecte de la vida privada i dels valors ètics".

Per tal que l'enorme potencial econòmic i social que la IC ofereix sigui una realitat, tots els implicats han d'estar en peu d'igualtat, sense que uns s'erigeixin en guardians i altres, els usuaris, en quedin captius. Per la seva acceptació social, cal definir un marc ètic i jurídic, basat en la tecnologia i que aporti al ciutadà control i seguretat. En la seva consulta, la Comissió vol demanar opinions sobre el respecte de la vida privada, la seguretat i la integritat de les persones, la seguretat de la infraestructura essencial basada en la IC, l'ètica, la interoperabilitat, la governança i les normes tècniques.


Més informació


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article