La CMT planta cara a Brussel.les negant-se a rebaixar les tarifes de mòbil abans de 2014


La Comissió Europea ha instat el regulador espanyol que atengui les directrius comunitàries i segueixi el calendari de rebaixes  de tarifes d'interconnexió de mòbil, és a dir, el que es paguen les companyies entre elles quan dos abonats parlen entre si. La Comissió del Mercat de Telecomunicacions s'ha negat en rodó a fer la rebaixa abans de gener de 2014 adduint que perjudicaria la implantació i desplegament de noves xarxes.

El projecte presentat per la CMT estableix una reducció molt important dels preus: entre un 75% i un 80%, de 4-1,09 cèntims d'euro per minut, en els preus majoristes dels tres principals operadors amb xarxa pròpia-Movistar , Vodafone i Orange-i de 4,98-1,09 cèntims per minut per Yoigo. La rebaixa de les noves tarifes hauria de començar progressivament el mes vinent i concloure al desembre d'enguany.

En aquesta pugna, Brussel · les fa seva la defensa dels consumidors espanyols mentre que la CMT utilitza els arguments de les operadores. "Els consumidors espanyols no han de pagar més del compte per les trucades mòbils, sobretot en un moment de dificultats per a l'economia nacional. El sector ha tingut ja tres anys per adaptar-se i no es pot justificar un altre any de demora ", ha recalcat la vicepresidenta de la CE, Neelie Kroes, recordant que l'inici d'aquest ajust es remunta a 2009.

Per la seva banda la CMT, que va presentar la seva proposta a Brussel · les el febrer passat, al · lega que una forta baixada dels preus al desembre de 2012 tindria un impacte negatiu sobre el sector i sobre les inversions necessàries per al desplegament de noves xarxes. A més, la CMT, ha recordat a la CE que la potestat de fixar els preus de majoristes correspon als reguladors nacionals i no pensa fer cas de les recomanacions europees.

Des de la CE anuncien negociacions amb el regulador espanyol. Però el trajecte no sembla gaire planer. El descens esglaonat dels preus començaria per  l'estat espanyol l'abril de 2012 i aconseguiria el preu objectiu l'1 de gener de 2014. En canvi, la proposta de Brussel · les exigeix que, com a molt tard, el 31 de desembre de 2012, les tarifes de terminació mòbil es fixin en tota la UE segons el seu cost real. El regulador espanyol, presidit per Bernardo Lorenzo, ja ha puntualitzat des del seu bloc que la CE només pot recomanar, "mai obligar" sobre la modificació.


Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article