De la T-10 a la T-11


Des de principis d'any s'ha iniciat un moviment social que, de manera discreta i silenciosa, pretén protestar per l'increment desmesurat que han patit les tarifes de transport públic de la ciutat de Barcelona. Es tracta d'aprofitar al màxim allò que ja han pagat. Com fer-ho? La T-10 és un títol integrat que permet agafar fins a quatre transports diferents (tres transbordaments) en un mateix desplaçament i en un termini de 1 hora i 15 minuts. La proposta és que, donat que la immensa majoria de trajectes que fem no esgoten aquest termini -que hem pagat-, es doni la targeta a una altra persona perquè aprofiti el que nosaltres no necessitem fer. Amb aquesta senzilla operació podem fer com a mínim un viatge més pel mateix preu. Aquesta manera de fer s'ha anomenat simbòlicament utilitzar la T-11.

La T-11 és una proposta més que des dels barris es posa en marxa per fer front a les retallades. És una iniciativa que ha sortit de la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona).

La T-10, el títol més utilitzat i ha passat de valer 8'25  a 9'25 euros (un 12% més), la iniciativa vol ser la visualització del descontentament popular davant la pujada del transport públic, és una protesta més, però amb una proposta imaginativa i concreta. Té de peculiar que no és una alternativa individualista. Qui compra una T-10 no és necessàriament qui gaudirà d’una T-11. A la pràctica, és una alternativa col·lectiva, una resposta, diu la FAVB, a les 'agressions d’aquest sistema lluitant amb esperit de col·laboració i de compartir, de sentir-nos de la mateixa classe amb els mateixos interessos'.

L'organització de veïns de Barcelona recomana que quan els usuaris facin el darrer viatge i en la targeta posi títol esgotat, no la llencin. La poden convertir en una T-11. Així, quan l'usuari baixi del bus o surti del metro, si vol evitar la molèstia d’anar preguntant qui vol una T-11, la pot col·locar en els marges dels plafons d’informació de les marquesines d’informació del TMB. És el senyal que és una T-11. A qui li interessi ja l’agafarà.

El blog t11targeta ha tingut en pocs dies una allau de visites.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article