'El plat o la vida', una reflexió sobre el que es dóna als menjadors col.lectius




el plat o la vida - teaser from Claraboia on Vimeo.


El projecte El Plat o la Vida pretén denunciar a través d'un documental la situació actual de gran part dels menjadors col.lectius bé sigui d'escoles o de geriàtrics. La idea vol fer èmfasi no tan en el que es dóna per  fer passar la gana com en el que ha de ser l'acte d'alimentar-se. La directora i guionista del documental, Nani Moré, cuinera professional, va treballar durant un temps a la cuina d'un geriàtric. Va decidir abandonar la feina i denunciar el que veia dia a dia a través d'aquest testimoni audiovisual, en el que  ella mateixa participa. 'El plat o la vida' evidencia que el problema està en els aliments i els interessos econòmics que generen, en definitiva, en la cultura alimentària de la nostra societat.


El documental que encara no està finalitzat vol informar i estimular un canvi en la concepció del que ha de ser un menjador col.lectiu, com pot ser el de les escoles i convida les AMPAs a buscar uns gestors de menjador compromesos amb l'alimentació responsable, a triar proveïdors ecològics, productes de proximitat i elaborar menús de temporada.

Seixanta-quatre persones han col.laborat fins ara en la financiació del projecte, al que li resta ben poc per acabar. Encara es poden fer aportacions. El documental està produït per la cooperativa Claraboia, i compta amb la participació de diverses cares conegudes com el veterinari i gran defensor de la sobirania alimentària Gustavo Duch, la cuinera Carme Ruscalleda o Gilles Eric Séralini, doctor en bioquímica i professor de biologia molecular a la Universitat de Caen.

D'altra banda, per aconseguir fons, hi ha programades accions com la que es farà el proper dijous dia 2 de febrer al Maresme:

Degustació de verdures ecològiques amb tast de vins ecològics catalans

(21h.) Celler Montserrat (c. Bonaire, 11 Mataró)

3 agricultors, 3 cuiners i el Celler Montserrat ens conviden a degustar el potencial de les verdures de temporada.

Collir, cuinar i degustar, la primera acció reivindicativa que es menja.

Agricultors ecològics: En Miquel de Palafolls, l’Àlex d’Argentona i en Pau de Teià, ens presentaran les verdures de la temporada d’hivern i ens explicaran com es cultiven.

Cuiners/res: En Jordi del Restaurant Sumac de Palafolls, la Nani i la Mariana, ens prepararan 6 plats vegetarians per degustar i ens explicaran com els han elaborat.

Enòleg: En Xavier Picazo ens presentarà els seus vins ecològics del Celler Joaquim Batlle de Tiana (D.O. Alella) per maridar amb la degustació de verdures.

Preu: 20€ (la recaptació d’aquesta acció anirà íntegrament al projecte “El plat o la vida”.

Per apuntar-se a la degustació, cal confirmar la disponibilitat (capacitat 40 persones) trucant a Claraboia: 93 188 40 16 (de 10h a 14h), abans del dilluns 30 de gener.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article