Acord per fer d'Internet un lloc més segur


Vint-i-vuit empreses destacades del sector TIC han acordat formar una coalició per fer d'Internet un lloc més segur per als nens. Aquesta és una iniciativa de cooperació voluntària i està oberta a nous membres. La CE espera que les solucions elaborades siguin adoptades per un nombre creixent d'empreses. Entre els membres fundadors de la iniciativa hi ha Apple, BSkyB, BT, Dailymotion, Deutsche Telekom, Facebook, France Telecom-Orange, Google, Hyves, KPN, Liberty Global, LG Electronics, Mediaset, Microsoft, Netlog, Nintendo, Nokia, Opera Software, Research in Motion, RTL Group, Samsung, Sulake, Telefónica, Teliasonera, Telenor Group, Tuenti, Vivendi i Vodafone. Les seves accions prioritàries van des de facilitar la notificació de continguts nocius, fins a vetllar perquè les configuracions de privacitat s'ajustin a l'edat, passant per oferir als pares més opcions de control.

Entre els membres fundadors de la coalició hi ha fabricants de telèfons mòbils, proveïdors de sistemes operatius, proveïdors de serveis d'Internet, organismes de radiodifusió, xarxes socials i operadors de telefonia mòbil. Neelie Kroes, vicepresidenta de la Comissió Europea, assegura que la iniciativa ha de proporcionar, tant als nens com als seus pares, una protecció transparent i coherent per aprofitar al màxim el món digital. I destaca que els membres de la coalició són líders en matèria de seguretat on-line pel que fa als infants.

La declaració d'intencions signada ahir acorda adoptar mesures en cinc àmbits clau:

1. Eines de notificació sòlides i senzilles: tots els dispositius han de tenir característiques senzilles que permetin una notificació eficaç per als continguts i contactes que puguin ser nocius per als nens.

2. Paràmetres de privacitat adaptats a l'edat: s'han de tenir en compte les necessitats dels diversos grups d'edat, com ara els que determinen fins a quin punt es difon la informació de l'usuari per a contactes propers o per al públic en general.

3. Ús més ampli de la classificació de continguts: cal formular un plantejament vàlid sobre la classificació per edats, que pugui utilitzar-se en tots els sectors i que faciliti als pares unes categories d'edat més comprensibles.

4. Major disponibilitat i ús del control dels pares: eines de fàcil ús.

5. Retirada efectiva dels materials de pornografia infantil: millora de la cooperació amb les autoritats per adoptar mesures dinàmiques per eliminar d'Internet aquest tipus de continguts.

De mitjana, els nens europeus comencen a usar Internet als 7 anys. El 38% dels nens d'entre 9 i 12 anys que accedeixen a Internet declara tenir un perfil a les xarxes socials, tot i les restriccions d'edat. Més del 30% dels nens que accedeixen a Internet ho fan des d'un dispositiu mòbil i el 26%, des de consoles de videojocs.

La coalició s'ha constituït després de la crida de la vicepresidenta Neelie Kroes al sector de les TIC perquè aquest intensifiqués les accions de resposta als reptes plantejats per la manera com els joves europeus accedeixen actualment a Internet.

 Després del primer pas, la coalició revisarà la seva feina durant l'estiu de 2012 i decidirà si són necessàries més revisions.

Internet més segur

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article