Notaris i registradors hauran de reduir les minutes en les cancel.lacions d'hipoteques


Quan als titulars d'una hipoteca els arriba l'hora de cancel.lar el préstec, bé sigui perquè s'ha complert amb tots els terminis pactats, bé per disposició de liquiditat, encara els queda un altre pagament extra. Es tracta d'uns 200 euros que, en la majoria dels casos, els costen els tràmits de notari i registrador de la propietat per a gestionar la cancel.lació. Però la situació es preveu que canviï després del decret aprovat pel govern central a través del qual es posa límit als conceptes pels que cobren aquests fedataris per a realitzar la cancel.lació. Així, a partir d'ara, el notari no podrà cobrar més de 55 euros per cancel.lació, ni el registrador més de 24 euros.

De fet, des de 2007, el govern ja havia aprovat una rebaixa de les taxes que cobren notaris i registradors per les cancel.lacions de crèdits hipotecaris, però el col.lectiu de professionals interpretava, majoritàriament, que només era aplicable en cas de subrogació d'hipoteca (canvi de titular). Arran de les queixes rebudes, l'organització de consumidors OCU, va fer una investigació el setembre passat entre els seus socis i va comprovar que en el conjunt dels 83 casos analitzats, els fedataris havien cobrat un total de 10.370 euros de més,

Després que l'OCU denunciés el tema davant de la Fiscalia i del Ministeri de Justícia, es van modificar els decrets reguladors, reduint el marge interpretatiu de notaris i registradors. L'organització de consumidors demana que aquest col.lectiu retorni els diners ingressats indegudament .

La reforma de la regulació, segons explica El País en un reportatge, vol eliminar dubtes en l'aplicació i, a més, vol acabar amb el cobrament per conceptes com 'informació registral', 'fax de comunicació al registre', o 'obtenció de certificacions bancàries' que contribueixen a inflar la minuta. Qualsevol interessat en cancel.lar la seva hipoteca ha de saber que si des de la notaria li intenten cobrar per aquests conceptes, entre d'altres, podrà recórrer davant de la Direcció General de Recursos i del Notariat per pagar exclusivament el que li pertoca segons la llei.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article