Europa assegura que la lluita contra el canvi climàtic crearà ocupació


La Comissió contra el Canvi Climàtic ha anunciat l'estratègia de la Unió Europea a les properes negociacions del 28 de novembre al 9 de desembre, a Durban, Sud Àfrica. Segons la comissària Connie Hedegaard, la reducció d'emissions per a l'any 2020 fins a un nivell que podria limitar l'escalfament global a un màxim de dos graus és viable tecnològicament i econòmica, i així ho demostra un nou estudi exhaustiu publicat ahir pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). La comissària ha assenyalat que la lluita contra el canvi climàtic genera oportunitats d'ocupació, prova d'això és que el sector ja ha creat 300.000 llocs de treball i se li preveu un potencial de fins a 1,5 milions de nous llocs dins de l'àmbit comunitari.

No obstant, s'acaba el temps. L'Agència Internacional de l'Energia destaca, en el seu informe anual (World Energy Outlook), que si no es prenen mesures abans de 2017, serà massa tard per limitar l'escalfament global a un màxim de dos graus. I en aquest sentit, Hedegaard ho té clar: es pot i s'ha d'actuar amb eficàcia contra el canvi climàtic.

La comissió ha anunciat que la UE està preparada per signar compromisos que permetin prolongar el protocol de Kioto, tot i que ho farà amb condicions: signarà només si els altres estats (i en particular la Xina i els Estats Units, que emeten el 40% dels gasos d'efecte hivernacle) estan disposats a assumir compromisos clars.

D'altra banda, la Unió Europea exigirà als socis internacionals que facin reals els compromisos adoptats a Copenhaguen l'any 2009, quan es van comprometre a aportar 30.000 milions de dòlars en ajuts. El cert és que la UE, tot i les dificultats actuals, ha mantingut els seus compromisos i exigirà als altres països que també ho facin – en molts casos aquestes promeses no s'han complert.

Mentrestant, la UE ha de seguir assumint el lideratge en les polítiques contra el canvi climàtic bàsicament per dues raons.

En primer lloc, el lideratge europeu és fonamental: tot i la decepció que va concloure la cimera de Copenhaguen, sense el paper d'Europa no s'hagués aconseguit que països com la Xina es comprometessin, encara que fos sense assumir un acord vinculant, a la reducció d'emissions corresponent. En segon lloc, el lideratge és bàsic perquè és d'interès per a Europa, que, a més, té les claus necessàries per fer-ho. En els últims dotze anys, el PIB de la UE ha crescut un 40% i les seves emissions han caigut un 17%. De les dades la comissària conclou que combinar creixement i sostenibilitat és possible.

Al mateix temps, remarcar que la lluita contra el canvi climàtic genera oportunitats per a la creació d'ocupació: en els últims anys, s'han generat 300.000 llocs de treball, lligats a sectors com el medi ambient i l'eficiència energètica. En aquest sentit, Hedegaard ha insistit en el paper de l'eficiència energètica, un sector amb molt potencial, que podria crear 1,5 milions de llocs de treball a la UE.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article