La tercera edició de l'Escola de Pastors es posa en marxa


Una nova edició de l'Escola de Pastors de Catalunya formarà una generació de joves agricultors i ramaders en l'explotació de l'ofici a través de l'agroecologia. D'altra banda, l'escola ofereix l'oportunitat que explotacions agràries existents puguin comptar amb la figura de l'aprenent d'ofici a través de les pràctiques que inclou el curs. El projecte Grípia, que inclou la iniciativa en la seva pretensió de de reforçar el sector primari com a eina dinamitzadora del territori,  ha estat premiat recentment pel Ministeri de Medi Ambient per contribuir a generar oportunitats a joves perquè s’estableixin com a pagesos i perquè les actuals explotacions tinguin continuïtat. El projecte Grípia té al seu darrere l'associació Rurbans i l'empresa Montanyanes, guardonades amb aquest reconeixement a 'l'Excel.lència a la Innovació' que atorga el ministeri.

Els alumnes inscrits tindran una formació teòrico-pràctica que s'allargarà cinc mesos. Durant les pràctiques que es realitzen a les explotacions agràries es realitza un intercanvi on el propietari ofereix la seva experiència i instal.lacions i l'alumne ofereix el seu treball.

El projecte Grípia promou que les explotacions agràries actuals tinguin relleu generacional i, alhora, ofereix formació perquè siguin més sostenibles tan a nivell econòmic com mediambiental. Busca potenciar els productes naturals, de base tradicional que respecten les llavors i races autòctones. Alhora, oferir un producte de qualitat a través de la venda directa entre productor i consumidor dins d’un mercat local i de proximitat.

L’Escola en els seus inicis pren el model de l’Escola de pastors d’Astúries (Picos d’Europa) i de les escoles oficials del País Basc, Artzai Eskola i l’Escola de pastors d’Iparralde. Durant el desenvolupament de les tres edicions de l’Escola de Pastors de Catalunya, ha generat un nou model de marca pròpia.

Els alumnes rebran una formació teòrico-pràctica que durarà cinc mesos. Un mes de formació teòrica intensiva (140 hores lectives) i després quatre mesos de pràctica a les mateixes explotacions.

La formació teòrica tindrà lloc al mes de març (del 5 al 30 de març). La formació pràctica tindrà dos períodes. Les pràctiques s’iniciaran o bé a la primavera-estiu que comprendrà des del mes d’abril fins a finals de juliol; o bé a la tardor-hivern que comprendrà des del mes de setembre fins al desembre. La programació vol respondre a les necessitats del calendari pagès. L'escola proposa com un intercanvi on les explotacions ofereixen la seva experiència, formació i instal·lacions i l’alumne ofereix el seu treball. Durant els períodes de pràctiques, els alumnes tenen garantit l'allotjament i el menjar.

Els pagesos interessats en que les seves explotacions participin en l'edició d'enguany, tenen fins al 9 de desembre per inscriure's i ser incloses en la possible selecció.

La formació teòrica s’impartirà a l’Alberg-Refugi de la població de Llagunes (Pallars Sobirà). Les pràctiques es realitzaran a les diferents
explotacions repartides al Pirineu (comarques del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Vall d’Aran i Ripollès), zona oriental de Catalunya (Garrotxa, Osona i altres comarques Gironines), comarques de Ponent i Catalunya Central.

En aquest enllaç podeu trobar les bases de l'Escola

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article