Dinamarca i Hongria apliquen taxes sobre el menjar escombraria


En un intent de reduir el consum dels aliments que contenen alts nivells de sucre o de greixos trans, els governs de Dinamarca i Hongria han coincidit en l'estratègia de gravar amb taxes els que consideren aliments no saludables, a més, és clar, de retirar-los dels menús escolars. Les campanyes aconsellant el consum d'aliments saludables han quedat enrere i ara els governs estan decidits a atacar directament la butxaca del consumidor.

El govern danès ha estat el primer al món en aplicar una taxa especial sobre els productes que contenen més d'un 2'3% de greixos saturats, un component que s'ha demostrat és perjudicial per la salut, especialment per tot el que fa a malalties cardiovasculars. Afegida a d'altres, aquesta mesura comportarà que les arques públiques rebin uns ingressos de 188 milions d'euros l'any, segons el Ministeri d'Hisenda d'aquell país nòrdic. També Hongria ha decidit gravar amb 37 cèntims de suplement els aliments considerats no saludables, el que li representa una recaptació de 70 milions d'euros anuals que destinarà al ministeri de Sanitat.

El preu dels aliments amb alt percentatge de sucre, com els refrescos, ja fa temps que integra una taxa a Dinamarca, Noruega, Austràlia o Finlàndia. Els dos últims països i Holanda, també estan estudiant l'aplicació d'un impost sobre els greixos trans seguin el model danès.

Un reportatge que publica avui El País, es fa ressò de la polèmica sorgida arrel d'aquestes mesures. D'una banda, la indústria agroalimentària ha mostrat el seu rebuig més notori, argumentant que en temps de crisi no és moment d'aplicar aquestes mesures que pressionen econòmicament, tan a les empreses com als consumidors. D'altra banda, es fa ressò de l'opinió de Gema Frühbeck, presidenta de la Societat Europea per a l'Estudi de l'Obesitat, assenyalant que els estudis no demostren que gravar els aliments rics en greixos saturats es tradueixen en grans canvis a llarg termini i assegura que el més coherent és educar el consumidor i implicar també a la indústria en la lluita contra el sobre-pes. D'altres experts, consideren que en lloc de penalitzar, caldria ajudar el sector agrari per facilitar que les verdures i les fruites baixin de preu. Mentre que comprar pre-cuinats surti més a compte que comprar fruita o verdura fresca, diuen, costarà molt de canviar els hàbits.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article