Roubini: L'augment de les desigualtats disminuirà el creixement econòmic


Nouriel Roubini, el gurú de l'economia nordamericana que el 2005 ja va alertar sobre el perill imminent de l'enfonsament de l'economia arrel de l'onada especulativa que recorria els EUA, exposa ara en una article que qualsevol model econòmic que no afronti les desigualtats econòmiques, subministrant serveis públics i oportunitats econòmiques al conjunt dels ciutadans s'enfronta a una crisi de legitimitat.  L'expert afirma que 'fins i tot deixant de banda la qüestió de justícia social, la desigualtat també és negativa seguint el criteri tradicional econòmic de 'l'eficiència'.

Segons Roubini,  l'augment de les desigualtats i la inseguretat salarials, són perjudicials i podrien provocar una reacció contra la globalització i les reformes de mercat. Pel que recomana trobar una tercera via que equilibri el paper dels mercats i dels estats en l'economia. Si no és així, adverteix, les protestes que s'han iniciat de manera global creixeran i provocaran inestabilitat social i política, que acabara minant el creixement econòmic tan de les economies avançades com de les emergents.

Al 2010, la desigualtat salarial als EUA va tornar a valors de 1928. Així, l'article inclou dades com que la proporció dels ingressos de l'1% de la població -la més rica- va ser del 23% i només un 5% de la població controla el 75% de la riquesa del país.

Llegir article

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article