La Comissió Nacional de la Competència expedienta les taxadores immobiliàries


Durant el 2009, les taxadores relacionades amb entitats de  crèdit van realitzar el 40% de les taxacions a tot l'estat. Encara que legalment bancs i caixes no poden imposar la taxadora que ha de valorar l'immoble objecte d'hipoteca, aquesta és una pràctica habitual ja que sovint no accepten les taxacions independents que presenten els clients. L'organització d'usuaris de banca Aicec-Adicae fa temps que reclama en un comunicat que es modifiqui la legislació que regula les taxacions en aquest sentit. Ara, és la Comissió Nacional de la Competència que ha obert expedient sancionador a l'Associació Professional de Societats de Valoració (Atasa) per considerar que existeixen indicis suficients per sospitar que Atasa ha vulnerat alguns articles de la Llei de la Competència, i contribuït així a la creació de la bombolla immobiliària. El procés serà llarg, mínim un any i mig, fins aleshores falta veure que acabarà passant.

Aicec-Adicae ja ha denunciat en diverses ocasions les pràctiques que perjudiquen la competència en un sector que, en gran part, és controlat per les entitats financeres. Una situació que l'organització de consumidors considera que ha contribuït de manera diàfana a la creació de la bombolla immobiliària. Reclama que les taxadores paguin la seva part de responsabilitat per la sobrevaloració de pisos realitzada en anys anteriors.

L'organització d'usuaris de banca conclou que des de l'inici de la bombolla immobiliària els habitatges s'han taxat per damunt d'un valor 'raonable', afavorint la concessió de préstecs hipotecaris que passaven a engrossir els balanços de bancs i caixes. L'entitat demana que s'efectuïn canvis legislatius per a regular les taxacions, de manera que aquests serveis puguin preservar la seva independència professional en relació a les entitats de crèdit.


Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article