La CE proposa una taxa del 0'1% sobre les transaccions financeres


La Comissió Europea assegura que es podrien recaptar així uns 57.000 milions d'euros l'any. El president Barrosso ha presentat avui una proposta d’impost sobre les transaccions financeres als 27 Estats membres de la Unió Europea. L’impost gravaria totes les transaccions sobre instruments financers entre institucions financeres en cas que almenys una de les parts estigui establerta a la UE. L’intercanvi d’accions i bons es gravaria a un tipus del 0,1% i els altres productes, com ara els instruments derivats, al 0,01%. L'impost hauria d'entrar en vigor l’1 de gener de 2014.

La UE pren la iniciativa així per la imposició d'una taxa que va idear l'any 1971 el premi nobel James Tobin, l'anomenada Taxa Tobin.  Malgrat l'oposició de governs com el nord-americà o el britànic, els dirigents de la UE consideren que tirar endavant aquesta proposta enfortiria la seva posició per acabar introduint aquest impost a escala mundial, sobretot a través del G20.

La CE vol garantir així una justa contribució del sector financer a sufragar el cost de la crisi. I reconeix que el sector actualment està infra-gravat.

Segons Barroso, un marc europeu coordinat ajudaria a enfortir el mercat únic de la UE. Actualment, deu Estats membres apliquen alguna forma d’impost sobre les transaccions financeres. La proposta introduiria nous tipus impositius i harmonitzaria els impostos existents sobre les transaccions financeres a la UE, mitjançant l’establiment de tipus mínims i de bases imposables harmonitzades. Així, l’impost ajudaria a reduir les distorsions de la competència al mercat únic, bandejaria les activitats comercials de risc i complementaria les mesures destinades a evitar futures crisis.

El comissari de Fiscalitat, Unió Duanera, Auditoria i Lluita contra el Frau, Algirdas Šemeta, ha declarat que “amb aquesta proposta, la Unió Europea lidera la implementació mundial d'una taxa sobre les transaccions financeres. El nostre projecte és sòlid i viable. No tinc cap dubte que aquest impost pot oferir el que els ciutadans de la UE esperen, és a dir, una contribució justa del sector financer. Estic segur que els nostres interlocutors del G20 entendran l’interès de seguir per aquest camí”.

La crisi del deute públic ha estat determinant

Com a resultat de la crisi, el deute públic de cada un dels 27 Estats membres de la UE va passar de situar-se sota el 60% del PIB el 2007 al 80%, que es mantindrà durant els anys vinents. El sector financer ha rebut una quantitat considerable de fons de les administracions. Els Estats membres de la UE han destinat 4.600 milions d’euros al seu rescat durant la crisi. A més, els últims anys aquest sector ha pagat uns impostos més baixos i gaudeix d’un avantatge fiscal d’uns 18.000 milions d’euros l’any gràcies a l’exempció de l’IVA sobre els serveis financers. El nou impost garantiria que les entitats financeres contribuïssin a pagar part del cost de la recuperació econòmica i descoratjaria l’especulació arriscada i improductiva.

L’impost sobre les transaccions financeres té per objecte gravar el 85% de les transaccions entre entitats financeres. No es gravarà ni els ciutadans ni les empreses. La proposta no s’aplicarà a les hipoteques, els préstecs bancaris, els contractes d’assegurança ni d’altres activitats financeres normals efectuades per persones físiques o petites empreses.

La Comissió està estudiant des de fa uns mesos la idea de gravar el sector financer a escala de la UE. El 29 de juny de 2011, en ocasió del marc financer plurianual, va anunciar que proposaria un impost sobre les transaccions financeres com a recurs propi del pressupost de la UE

Ara queda molt per fer encara

Tots els Estats membres debatran la proposta al Consell de Ministres de la UE i la Comissió la presentarà a la cimera del G-20 el mes de novembre.

Més informació


En aquest vídeo Arcadi Oliveras, president de Justícia i Pau, parla sobre la Taxa Tobin i les operacions especulatives que han derivat en la crisi global iniciada el 2007

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article