Un centre tecnològic català investiga una aplicació que millora el rendiment dels panells solars fotovoltaics


El projecte Ephocell tindrà com a resultat la creació d’un film transparent d’aplicació sobre la superfície dels panells solars per augmentar-ne l’eficiència energètica. Un projecte que busca augmentar la producció d’energia dels mòduls fotovoltaics i així incrementar la competitivitat de les empreses europees en diversos sectors, com ara el dels polímers, les energies renovables i la química avançada.

El centre tecnològic Leitat, membre de la xarxa Tecnio de millora de la competitivitat de les empreses impulsada per la Generalitat, lidera una investigació a nivell europeu per desenvolupar un film transparent que es pugui aplicar sobre els panells solars fotovoltaics per tal d'assolir una millora del seu rendiment.

Aquest projecte d’investigació, anomenat Ephocell i finançat pel 7è Programa Marc de la Unió Europea, vol donar resposta a la problemàtica principal dels panells fotovoltaics, que tenen una absorció limitada de l’espectre solar amb la conseqüent limitació de l’eficiència energètica. Els materials que està desenvolupant Leitat permetran absorbir una major quantitat de llum de l’espectre solar, i convertir-la en radiació visible i aprofitable per al seu ús com a font d’energia.

La directiva de la Unió Europea que fixa els reptes a assolir en els propers anys en el camp de l’energia solar fotovoltaica pretén facilitar les coses perquè al  2030 la producció sigui d’un total de 200GW a partir d’instal·lacions fotovoltaiques dins el mercat energètic europeu, una xifra ambiciosa en la qual els resultats d’aquest projecte tindran un paper rellevant.

La nova tecnologia es basa en dos mecanismes per transformar la longitud d’ona dels fotons solars d’alta o baixa energia, que no són emprats pels dispositius fotovoltaics convencionals.

Leitat treballa en aquest projecte juntament amb diverses empreses i centres d’investigació de primer nivell d’Alemanya (Max Planck Institute for Polymer Research), Bulgària (Universitat de Sofia), Espanya (Cidete Ingenieros, MPBata, Universitat Politècnica de Catalunya), Irlanda (Dublin Institute of Technology), Israel (DarenLab) i Itàlia (Institute of Chemical Technology of Polymers).

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article